Boer Zoekt Vrouw Kick-off: zo schrijf je de ideale liefdesbrief

29 augustus 2021 10:00 | amusement | Door Tijgerbloed Teksten

© Linelle Deunk

Spannend! Yvon Jaspers stelt tien nieuwe boeren voor. Zit er een leukerd tussen? Dan is het zaak om zijn (of haar) aandacht te trekken. Zo schrijf je de perfecte liefdesbrief.

Uitpakken

‘Wauw, allemaal pakjes’, glunderde boer Olke in 2017 toen hij zijn stapel post zag. Een zelfgemaakt Delfts blauw koetje met daarin foto’s en een brief belandde meteen op de ja-stapel. Met – iets - meer dan een brief scoor je direct punten voor inzet en creativiteit. Zeker bij boeren met een enorme hoeveelheid brieven valt een bijzonder verpakte liefdesbrief op. Maar, het is een wankel evenwicht. In diezelfde reeks werd viskweker Marc uit Zambia overspoeld door vissen. Van hout, papier-maché, en zelfs een met een zwiepende staart. Dit werkte vooral op de lachspieren van Marc en zijn hulptroepen, zijn hart ging er niet direct sneller van kloppen.

Filmpje? Doen!

Een liefdesbrief in de vorm van een filmpje? Ja doen! Het is wat meer werk, maar je mimiek, stem, uitstraling en woorden komen wel binnen. Dat bewees Milou in 2019. Zij had met haar lieve filmpje meteen de volle aandacht van boer Bastiaan, stralend zat hij op de bank naar zijn laptop te staren. De berg ‘ouderwetse’ post op tafel leek vergeten. Milou belandde niet alleen op het ja-stapeltje maar ging er ook met de hoofdprijs vandoor. Hun relatie hield uiteindelijk geen stand, maar aan haar ‘liefdesbrief’ lag dat in ieder geval niet.

Het is geen sollicitatie

Een goede liefdesbrief is persoonlijk en oprecht. Maar vooral gericht op de ontvanger. Waarom vind je hem of haar leuk, waarom passen jullie zo goed bij elkaar? Opscheppen over je eigen fantastische leven of wat je allemaal hebt bereikt? Bewaar dat maar voor een sollicitatiebrief. Zo serveerde varkenshouder David een al te fanatiek ‘paardenmeisje’ resoluut af. ‘Dus het is eerst het paard en dan de rest. Dat moet toch andersom?’ Natuurlijk moet je ook over jezelf vertellen, maar stel je dan kwetsbaar op. Een vleugje zelfspot en humor doet wonderen. Een glimlach of traan bij het lezen, dát is het doel.

Kort is beter

Weet wanneer je moet stoppen. Een A4’tje moet genoeg zijn. Zo’n stapel brieven is al overweldigend genoeg voor de boeren en de tijd waarin ze een selectie moeten maken beperkt. Boerin Michelle kreeg dikke stress van al die halve boekwerken. “Ik ga niet de hele brief lezen hoor.”

Liefde is… een echte brief

Een echte liefdesbrief komt per post. Ja, zo simpel is het. Een mailtje sturen kan iedereen, maar kun je die subtiel besprenkelen met parfum? Dus: een kleurige envelop, de mooiste postzegel. Besteed er zorg aan en pak lekker uit. Dat is romantiek! Liefst handgeschreven natuurlijk. Oké, niet iedereen is gezegend met een leesbaar handschrift, kies dan in ieder geval een sierlijk lettertype. En o ja, die spellingchecker bestaat niet voor niets. Niets is zo’n grote afknapper als een brief vol spelfouten.

Maak het persoonlijk

Een beetje kietelen mag best. Wie is er niet gevoelig voor complimentjes? Overdrijf ook gerust, dat hoort bij verliefd zijn. Maar, blijf weg van clichés – geen hartjes op de i! - en maak het zo persoonlijk mogelijk. Heeft jouw boer de prachtigste ogen die je ooit hebt gezien? Benoem ze. Vind je zijn loopje sexy? Dat vindt hij vast leuk om te horen. Let vooral op kleine dingetjes, het kuiltje in zijn kin, de manier waarop hij een kalfje aait of hoe zijn neus krult als hij lacht. Daarmee laat zien dat je goed hebt opgelet. Je wilt niet zomaar een boer, je wilt hem (of haar natuurlijk!).

Laat het stromen

Neem de tijd voor een liefdesbrief. Zet die telefoon uit, kies een rustig plekje, kopje thee erbij en schrijf om te beginnen alles op wat in je opkomt. Wat voelde je, wat dacht je toen je de boer van je dromen zag? Laat deze kladversie gerust een nacht bezinken en maak dan pas de definitieve versie. De opbouw is belangrijk. Denk goed na over je eerste zin, een pakkend begin is de beste binnenkomer. Eindig ook met iets prikkelends, wat zou je samen willen doen? Waar verheug je je op?

Boer zoekt vrouw kick-off | zondag | NPO 1  20.30 uur

Meer over