Brickmaster Jonathan Bennink over de finale van Lego Masters

8 mei 2021 12:03 | amusement | Door Irma Tomas

© William Rutten

De finale van Lego masters wordt een spektakelstuk, zegt Jonathan Bennink, die als brickmaster de bouwwerken jureert. ‘Qua bouwtechniek zitten sommige kandidaten op het niveau van echte Lego-ontwerpers.’

Tekst: Tijgerbloedteksten

Je was dit seizoen de nieuwe brickmaster, hoe beviel het?
“Ik was onder de indruk van de creativiteit van de deelnemers. Als je ze een opdracht geeft verzinnen ze altijd iets anders dan je zelf voor ogen had. Qua bouwtechniek verbaasden ze me zelfs nog meer. Sommige kandidaten, zeker de finalisten, zitten op het niveau van echte Lego-ontwerpers. De Star Wars-aflevering vond ik zelf trouwens het aller-allercoolst. Opeens marcheerde ik met stormtroopers (de soldaten in Star Wars, red.) door de studio. Ik ben zelf bij Lego gaan werken omdat ik zo’n fan ben van de Star Wars-sets.”

Wat was de grootste valkuil voor deelnemers?
“Goed teamwerk is net zo belangrijk als creativiteit en techniek. De teams krijgen hun opdracht pas op de dag zelf. Vaak wordt er gebouwd op basis van het plan van de meest dominante van de twee. Maar degene die het hardst roept hoeft niet per se de beste ideeën te hebben. Ik gaf kandidaten de tip om eerst in vijf minuten je eigen idee op te schrijven, en het daarna pas met elkaar te delen. Zo krijgen de stilleren ook de ruimte om hun creativiteit te tonen. Als je thuis samen iets bouwt is dit ook een slimme strategie.”

Wordt het een spetterende finale?
“Jazeker. Net als vorig jaar krijgen de teams een vrije opdracht waarbij ze mogen bouwen wat ze willen. Ook krijgen ze ontzettend lang de tijd, wel 26 uur, verspreid over meerdere dagen. Het is zo gaaf om te zien wat ze dan creëren. Er komt veel meer persoonlijkheid in de bouwwerken als je mensen in volledige vrijheid loslaat op de drie miljoen legosteentjes die ze in Lego Masters tot hun beschikking hebben.”

Lego masters | RTL 4 | zaterdag, 20.00 uur

Meer over