Caroline de Bruijn ‘Ik ken Janine beter dan iedereen’

31 augustus 2020 12:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Geert de Lange

GTST start deze week het dertigjarig jubileumseizoen. Caroline De Bruijn is sinds 1992 Janine Elschot en vermaakt zich meer dan ooit: ‘Hoe langer ik in de serie zit, hoe leuker het wordt.’

Hoe heb je de coronatijd beleefd?
“Het was in het begin heel bevreemdend. GTST is een trein die altijd maar voort blijft denderen en ineens heeft iemand aan de noodrem getrokken. Wij konden niks meer doen, maar gelukkig was het mogelijk het seizoen nog op een passende manier af te ronden. Daarna was het een kwestie van afwachten.”

Wat merken kijkers in de serie van corona?
“Het virus zelf komt niet ter sprake, maar voor de oplettende kijker zal het duidelijk zijn: we houden meer afstand, er zijn minder figuranten en er is amper fysiek contact. Op de set worden de regels ongelooflijk streng nageleefd. Camera- en geluidsmensen lopen de hele dag met mondkapjes en handschoenen, wat voor hen natuurlijk loodzwaar is. Alles wordt voortdurend ontsmet en we hebben een speciale coronamanager die zorgt dat de opnames verantwoord verlopen.

Leiden al die maatregelen niet af?
“De eerste week was het best wennen. De kleedkamers zijn gescheiden en overal in het pand zijn ineens vaste looproutes. Zelfs onze coronamanager had het zwaar. De allereerste opnames waren buiten bij paarden en de arme stakker bleek zwaar allergisch. Hij begon onophoudelijk te hoesten, te proesten en te snotteren, haha. Inmiddels zijn we gewend: het is nu eenmaal niet anders.”

Wat staat Janine dit seizoen te wachten?
“Janine kampt met de naweeën van haar borstkankerverhaallijn. Als actrice vond ik het heel fijn om voor de verandering zo’n heel menselijke verhaallijn te hebben waar ik mijn tanden in kon zetten. Ik heb ook nog nooit zoveel reacties op straat gehad van zowel vrouwen als mannen die zich erin herkenden. Janine is inmiddels genezen, maar de angst ligt altijd op de loer. Verder heeft Janine nog wel een appeltje te schillen met Richard van Nooten. Hij heeft haar familie zoveel geflikt dat er een kant in Janine naar boven komt die we zelden gezien hebben.”

Ben je na 28 jaar nog te verrassen?
“Ik heb als Janine al eens verkleed als non op de brandstapel gestaan, ben levend begraven en heb mijn Italiaanse dubbelganger gespeeld, dus je zou denken van niet. Maar ik sta nog geregeld versteld als ik de nieuwe scripts uit mijn postvakje haal: Het is ze tóch weer gelukt! Hoe langer ik in de serie zit, hoe leuker het wordt. Omdat ik al zolang meedraai, ken ik Janine beter dan iedereen. Als ik met suggesties kom, wordt er serieus iets mee gedaan. We maken de serie echt als team.”

Hoe gaan jullie dertig jaar GTST vieren?
“Echt een groot feest met alle oude castleden of een fandag zit er in deze tijd helaas niet in. Maar er komt in oktober een speciale jubileumaflevering om die ongelooflijke mijlpaal te gedenken. Verder krijgen we rond die tijd in de serie te maken met de oorspronkelijke zomercliff. Ik kan je verzekeren: dat wordt gierend spannend.”

GTST | ma t/m do | RTL 4 | 20.00 uur

Meer over