Radiopresentator Bert Kranenbarg over de liefde voor het Franse lied

Zin in Chansons! met Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps

17 september 2021 06:00 | amusement | Door Redactie Televizier

© Floris van Bergen

In de jaren 60 en 70 bereikten Franse hits moeiteloos de Nederlandse radio. Dat is voorbij. Jammer, chansons blijven het draaien waard. Radiopresentator Bert Kranenbarg vertelt over klassiekers en hits van nu in Chansons!, het nieuwe programma van Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps.

Radiopresentator Bert Kranenbarg over de liefde voor het Franse lied, de chanson:

"Zie het als een kleine rimpeling in het water, iedere dag weer. Een kiezelsteentje dat ik in de vijver gooi om het water in beweging te houden. Om ervoor te zorgen dat het chanson niet helemaal verdwijnt uit Nederland. Daarom zet ik in mijn radioprogramma BertOp5 iedere dag een Franse plaat in het volle licht.

En dat mag alles zijn: het klassieke chanson uit de jaren 60 en 70, Charles Aznavour, France Gall, Gilbert Bécaud, Jean Ferrat, Jacques Brel, Barbara. Maar ook de grote namen die richting de popmuziek bewogen, Julien Clerc, Michel Fugain, Gérard Lenorman, Michel Sardou. Of van iets later Yves Duteil, Patrick Bruel, Laurent Voulzy, Patricia Kaas. En zelfs af en toe iets uit de Franse hitlijst van dit moment.

Deze opsomming van namen is verre van compleet. Ik heb een Spotify-afspeellijst waarop ik bijhoud wat ik allemaal in het volle licht heb gezet, daar staan inmiddels bijna zevenhonderd titels op."

Vooroordeel

"Al jaren probeer ik op deze manier af te rekenen met het vooroordeel dat het chanson altijd een dramatisch gezongen lied is, dat het vooral gemaakt wordt door oude chansonniers, of door kreunende dan wel zuchtende zangeresjes. En ook met het bezwaar dat de Franse taal te ingewikkeld is om er een touw aan vast te kunnen knopen.

Ik heb makkelijk praten, ik heb Franse taal- en letterkunde gestudeerd, niet het meest logische voortraject voor een radiopresentator. Maar door dagelijks aandacht te geven aan Franse muziek zorg ik ervoor dat ik toch profijt heb van mijn studie van die prachtige taal.

Je moet wat, als francofiel. Ik draai een chanson maar vertel er eerst altijd iets over, toch die leraar Frans dus. Iets over de artiest of een korte vertaling van de tekst en dat blijkt enorm te werken."

Alliance de chanson

"Ik krijg veel en vaak enthousiaste reacties op mijn keuzes, ook van mensen die niet bij voorbaat warmlopen voor het chanson.

Tot mijn enorme vreugde wordt het kiezelsteentje nu opeens een enorm rotsblok dat een vloedgolf in het water kan veroorzaken. Het chanson in vier afleveringen op televisie! Vanuit Parijs! Besproken door de slimste en de beste! Ik kan niet wachten.

Rob Kemps en Matthijs van Nieuwkerk, in februari richtten zij de ‘Alliance de chanson’ op, zoals ze het zelf noemen. In het programma Matthijs Gaat Door getuigden zij samen van hun enorme liefde voor het Franse lied.

Ik herkende de passie, het maakte me warm. Hoe geweldig is het dat ze hun enthousiasme en liefde nu uiten in deze serie. Waarin ze de grote thema’s uit de chansons onder de loep nemen: het leven, de liefde, de dood. Want met name die laatste twee vormen vaak de inspiratie voor muzikanten van over de hele wereld en voor chansonniers is dat niet anders."

Brel vs Aznavour

"Ik verheug me op de feiten, maar vooral ook op hun persoonlijke verhalen. En het strijdje dat zal ontstaan over de idolen Jacques Brel en Charles Aznavour. Rob ‘Snollebollekes’ Kemps vindt Brel de beste, Matthijs ‘tv-god’ van Nieuwkerk zweert bij Aznavour.

De muziekpassie van Matthijs kennen we al jaren dankzij Top 2000 a Gogo. Hij weet er veel van, maar blijkt ieder jaar tussen Kerst en oud en nieuw vooral een groot liefhebber die met begeestering kan praten over de popgeschiedenis. En zijn nieuwste programma Matthijs gaat door ademt uitsluitend passie voor muziek.

Rob Kemps, die op het podium als Snollebollekes vooral een volksartiest is die het publiek moeiteloos van links naar rechts laat deinen, vertrok eerder al voor een periode naar Parijs om een boek te schrijven over Père Lachaise, het kerkhof vol beroemdheden."

Toen en nu

"Kemps en Van Nieuwkerk als bijzonder tv-duo in Parijs. Ik ben heel benieuwd of ze zich beperken tot Piaf, Brel, Hardy, Aznavour, Ferré, Brassens, Moustaki, Hallyday, Gainsbourg en alle andere groten uit het verleden. Of durven ze ook de Franse muziek van nu erbij te betrekken? Want het chanson is niet blijven hangen in de jaren 60. Kijken mensen!"

Over Chansons!

In het muzikale vierluik Chansons! laten Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps de kijker kennismaken met de parels van beroemde chansonniers, iedere aflevering aan de hand van een ander thema. Ze ontdekken dat het Franse onderwijs de liefde voor de chansons nog altijd in stand houdt en bezoeken onder meer de eerste Parijse concertzaal Olympia. Een legendarische plek, waar veel grote chansonniers hun succes vierden. 

Chansons! begint op vrijdag 17 september 2021 om 22:15 uur op NPO 1

Bert Kranenbarg is ma - do van 16:00 - 18:00 uur te horen op NPO Radio 5 met het programma BertOp5

Meer over