The Voice of Holland

Chantal Janzen: 'Het was het seizoen van uitersten'

Vanavond is de finale van de tiende editie van The voice of Holland. Voor Chantal Janzen was dit het eerste seizoen als presentatrice. ‘Het was een jaar van uitersten.’

Tekst: TijgerbloedTeksten

Hoe is het je bevallen?
“Talentenjachten zijn me natuurlijk niet vreemd, maar The voice is een klasse apart, een wereldwijd succes. Het is gewoon lekker om voor zo’n sterke formule te werken. Het is me erg goed bevallen. Ik vind het nog steeds een eer om dit te mogen doen.”

Dit jaar stond enigszins in het teken van de ruzie tussen Lil’ Kleine en Anouk, hoe heb je dat ervaren?
“Die ruzie was tijdens de battles. Ik was er dus helaas niet bij omdat Martijn Krabbé die afleveringen doet. Maar als ik er wel was geweest had ik op de eerste rij gezeten met popcorn. Het was zeker geen pr-stunt, daarvoor was het te vervelend, dan hadden we wel iets beters bedacht. Verder is het gewoon iets tussen de coaches, ze moeten dit als twee volwassenen met elkaar aangaan.”

Er was best veel kritiek op Lil’ Kleine als coach omdat hij niet uitgesproken genoeg zou zijn.
“Iedere coach brengt een ander talent mee. Ali B kan heel goed praten, dat vind ik knap. Kleine gebruikt misschien minder woorden, maar dat hoeft niet slecht te zijn. Als je vier dezelfde karakters neerzet, is dat voor het programma ook niet goed. De jury biedt echt elk voor ieder wat wils. Dat we dit seizoen gastcoaches als Marco Borsato en Ronnie Flex hadden, vond ik voor de afwisseling ook verfrissend.” Ze lacht: “Het kwam ook wel goed uit dat Anouk en Kleine er dan even niet samen hoefden te zitten.”

Wat vond je van het niveau van de kandidaten?
“Ik vind het vooral leuk dat ze allemaal zo verschillend waren. Ik genoot net zo hard van singer-songwriter Sophia als van soullady April Darby. En dan hadden we ook nog Danilo met het levenslied. Ze betoverden ons allemaal op hun eigen manier. Het was een seizoen van uitersten. Een verrassend jaar. Een paar geleden durfde ik bijna geen ja meer te zeggen tegen een talentenjacht, het zal nu toch wel op zijn?! Maar dat is natuurlijk een bejaardengedachte, elk jaar komt er weer nieuw talent bij. Er zijn zoveel mensen die het jaren niet durfden, er komt een dag dat ze het toch doen.”

Waar heb je het meest van genoten?
“Van de kandidaten natuurlijk, maar zeker ook van de interacties tussen de coaches. Om ze te zien bekvechten, elkaar vliegen afvangen, overleggen, strijden om kandidaten. Thuis zie je de gemonteerde versie, maar ik sta daar de hele dag tussen. Die synergie en energie, daar geniet ik van.”

Wat vond je lastig?
“Dat ik tijdens de blind auditions niet naast de kandidaten kon staan als ze gezongen hadden. Achter glas met de families meekijken is natuurlijk superleuk, maar ik had elke keer de neiging om het podium op te rennen. ‘O kom hier, wat erg dat er niemand draaide.’ Als er geen stoel draait, krijg je geen commentaar, je moet gewoon weg, af. Dat is de kracht van The voice en dat moet zeker zo blijven, maar ik vond het af en toe heftig. Ik heb zelf zo vaak auditie gedaan, je bent moederziel alleen, het is zo kwetsbaar.”

Finale The voice of Holland | vrijdag | RTL 4 | 20.30 uur

Meer over:

Reageren