Stemmen kan weer!

Chantal Janzen over de Televizier-Ster beste presentatrice 2019

3 september 2020 17:20 | amusement | Door Irma Tomas

© William Rutten

Presentatrice Chantal Janzen won tijdens het 54e Gouden Televizier-Ring alweer haar vijfde Televizier-Ster. Ze droeg de publieksprijs bewust op aan alle makers van televisie.

Hoe is het om vijf sterren op je naam te hebben?
“Eervol, al voelt het ook een tikje gênant. Ik heb weleens gedacht “Ik hoef ‘m niet meer, sla mij maar over”. Maar, je hebt er verder invloed op: er is geen jury die ik heb omgekocht en zo groot is mijn familie nu ook weer niet. Het is een publieksprijs, dus het zou ook een belediging voor de kijkers zijn als ik ervoor zou bedanken. En eerlijk is eerlijk: winnen wordt alleen maar waardevoller naar mate je ouder wordt en langer in het vak zit. Dan moet je juist harder werken om jezelf te blijven ontwikkelen.”

Stem nu, klik hier!

Hoe heb je dat de laatste jaren gedaan?
“Ieder vlieguur is er eentje, je leert ontzettend veel door te doen. Daardoor is het ook zo bijzonder dat ik zoveel verschillende soorten programma’s mag doen. Maar wat ik bijvoorbeeld in het begin nooit had verwacht is dat ik mijn eigen programma’s zou produceren.”

Droeg je daarom deze Televizier-Ster op aan je collega tv-makers?
“Ja! Mijn liefde voor televisie komt grotendeels voort uit het feit dat ik niets zo leuk vind als met een groep iets maken, of dat nu een voorstelling is of een tv-programma. Je kunt het vergelijken met een Zwitsers uurwerk: ieder radertje is even belangrijk en noodzakelijk. Als er iemand ontbreekt, loopt het niet.”

Heeft traditionele televisie nog toekomst?
“Er zijn steeds meer alternatieven en het aantal kijkers loopt inderdaad al jaren terug. Maar eigenlijk heeft de coronacrisis indirect de waarde van televisie weer bewezen. Ook wij zaten als vanouds weer met het hele gezin voor de buis, niet alleen vanwege het nieuws en de persconferenties van Mark Rutte en Irma, maar ook omdat we met z’n allen behoefte hadden aan entertainment. Een programma als Lego masters was wat dat betreft een schot in de roos en dat zie je aan de kijkcijfers.”

Beïnvloedt corona je programma’s voor dit najaar?
The voice en Holland’s got talent gaan sowieso door, al is het nog even spannend hoe we dat gaan doen met alle coronamaatregelen. Gelukkig mag er wel weer publiek bij. En samen met Ruben Nicolai en Carlo Boszhard gaan we beginnen aan Oh, wat een jaar. Toen RTL me benaderde voor het programma, kon ik geen nee zeggen, het heeft alles waar ik ooit voor ben opgeleid: zingen, dansen en acteren in hetzelfde programma. Dat is heerlijk om te doen.”

Stem nu, klik hier!

Heb je dan nog tijd voor nieuwe projecten?
“Zeker, samen met Leco van Zadelhoff en Fred van Leer ga ik komend seizoen Chantals beauty camper maken, een programma over uiterlijk, kleding en make-up. Via social media krijg ik elke dag vragen over mijn eigen beauty rituelen, met dat uitgangspunt gaan we aan de slag. Ook komt er volgend jaar een hele vette, nieuwe spelshow aan voor de zaterdagavond. Dat wilde ik al heel erg lang, dus er is nog voldoende om te ontdekken.”

Wat is je advies voor toekomstige genomineerden?
“Als ik puur voor mezelf spreek: je zit tijdens het gala nooit ontspannen. Ik vind het altijd een wat ongemakkelijke bedoening, liever zou ik zelf wat doen maar dat gaat niet. Het beste advies is gewoon gaan zitten met de intentie het leuk te gaan hebben. Dat scheelt al de helft.”

Meer over