Topdokters

Chirurg en operazangeres Anke Smits in Topdokters

Oncologisch chirurg en operazangeres Anke Smits is een van de artsen in het eerste, Nederlandse seizoen van Topdokters: ‘Als vrouw moet je gedrevenheid groter zijn dan die van je mannelijke collega’s.’

Tekst: Jef Willemsen

Is de vrouwelijke chirurg dan nog niet ingeburgerd?
“Nederland loopt wat dat betreft achter: slechts 21 procent van de chirurgen is vrouw. Momenteel is dat percentage op de opleidingen 50 procent, dus dat is bemoedigend. Maar ik merk nog altijd dat je als vrouwelijke arts jezelf meer moet bewijzen. Je komt er niet zo makkelijk tussen, ook daarom vond ik het belangrijk mee te doen aan Topdokters.”

Hoe bent u gevraagd voor Topdokters?
“Het ziekenhuis heeft me in contact gebracht met Topdokters-regisseur Erna Slotboom. Ze wilde langskomen voor een gesprek. Waarom ze specifiek mij wilde, heb ik nooit gevraagd. Misschien omdat ik al geregeld optreed in de media en al eens een cameraploeg achter me aan heb gehad. Toen Erna me de insteek van het programma uitlegde, hoefde ik niet lang na te denken.”

Kende u het programma al?
“Ik had het Vlaamse origineel gezien, maar deze Nederlandse versie is daar niet mee te vergelijken. Ook omdat Belgische chirurgen doorgaans anders zijn en zich meer opstellen als afstandelijke autoriteitsfiguren. Nederlanders zijn directer en toegankelijker. Erna wilde de menselijke kant van de chirurg belichten en daar ben ik groot voorstander van. Het blijft immers mensenwerk.”

Hoe gebeurt dat?
“Je hebt series die gaan over patiënten of ziektebeelden, maar in Topdokters leef je mee met zowel de patiënt als de arts. Wat doet het met een dokter als mensen zware beslissingen moeten nemen? Wat is de impact van iemand niet kunnen redden? Neem je die emoties mee naar huis en hoe verwerk je dat? Je ziet ons dus niet alleen aan het werk, maar ook privé. Er is bij ons thuis gefilmd en bij een operaoptreden dat ik gaf.”

Was het niet lastig om overal gevolgd te worden?
“Natuurlijk ben je vooraf wat nerveus omdat je niet zeker weet hoe je overkomt en uiteraard zorg je ervoor dat je geen vegen of gekke mascara op je gezicht hebt. Maar verder ben ik er heel open ingestapt. Die zenuwen bleef ik de baas door het te vergelijken met een optreden voor een zaal. Je weet dat er mensen meekijken, maar zodra de muziek begint moet je gewoon zingen. Dat is met twee cameraploegen in het ziekenhuis niet anders, ook niet als er tijdens een operatie een onverwachte complicatie optreedt en je snel moet handelen om iemands leven te redden.”

Bent u tevreden met het resultaat?
“Ik heb de serie al mogen zien en was erg onder de indruk van de verhalen van de andere chirurgen en hoe Erna alles visueel weet te vertellen. Het blijft gek jezelf op beeld te zien, maar ik ben bovenal blij dat ik mijn passie voor dit vak mag delen. Het is bijna tovenarij om mensen beter te maken met je handen en je kennis, dat geeft zoveel levensvreugde.”

Topdokters | dinsdag | RTL 4 | 21.25 uur

Meer over:

Reageren