Chris Zegers over MolTalk

3 februari 2018 12:16 | amusement | Door Televizier

© Michel Schnater

Als fan van Wie is de mol? kost het Chris Zegers geen enkele moeite enthousiast te worden over het programma. Alleen dat maakt MolTalk al een feestje voor hem.

Hoe bereid je je voor?
“We krijgen op vrijdag de aflevering te zien die zaterdag op televisie komt. Die kijken we zeker twee keer, zodat we in grote lijnen weten wat er gaat gebeuren en waar we aandacht aan moeten besteden. Zo maken we een raamwerk, maar de kracht van MolTalk is dat je livetelevisie maakt en interactie hebt met de kijkers. Door een tweet, reactie of theorie van de gasten kan de uitzending ineens hele andere kanten opgaan.”

Dus jullie weten nog niet wie er wint?
“Nee! We willen bewust zo min mogelijk horen over het verloop van het seizoen, zodat we tijdens Moltalk bijna net zo verbaasd zijn als de rest van Nederland. En eerlijk gezegd zou ik het als fan nog niet eens willen weten. Dan is de lol er wel vanaf.”

Kun je nog wel als liefhebber kijken?
“Als ik een aflevering voor het eerst zie, doe ik daar bewust moeite voor. Ik blijf ook fan van het programma immers. Maar inderdaad, je blijft ook tv-maker. Onbewust valt je oog ook op fragmenten die je voor de uitzending kunt gebruiken.”

Hoe is het om met Margriet van der Linden samen te werken?
“We leerden elkaar drie jaar geleden kennen tijdens Wie is de mol? en daar is een hele hechte vriendschap uit ontstaan. Ik voel me in alle omstandigheden goed en veilig bij Margriet. Zij zorgt voor de lijn en de structuur, ik mag wat meer improviseren en we vullen elkaar inmiddels moeiteloos aan. We houden elkaar ook graag scherp: na iedere MolTalk hebben we direct een nabespreking.”

Waar komt je tomeloze enthousiasme vandaan?
“Het zit gewoon in me, als ik ergens blij van word dan is het moeilijk dat niet aan me te merken. En Moltalk is een feestje. Ik zeg altijd: ‘Het enige nadeel van meedoen aan Wie is de mol? is dat je daarna niet meer mee mag doen met Wie is de mol?’ Het is een ervaring die je nooit echt loslaat en dus is het des te gaver dat ik er dankzij MolTalk alsnog bij betrokken mag zijn.”

Wat valt je tot nu toe op aan dit seizoen?
“Dat de dynamiek binnen de groep zo anders is. De kandidaten van de vorige twee seizoenen waren veel homogener en harmonieuzer. Waarschijnlijk had Ron Boszhard in die jaren wél de tweede aflevering overleefd. Nu wordt het spel competitiever en harder gespeeld. Dat kan je stijl zijn of niet, ik vind het goed dat er nu vooral bloeddorstige alfatypes meedoen die voor de winst gaan. Dat maakt het alleen al voor de afwisseling fascinerend om naar te kijken.”

MolTalk, zaterdag - 21.25 uur • NPO 1

Meer over