Coolste Cliffhangers: De zes meest spraakmakende GTST finales

23 maart 2016 11:29 | amusement | Door Televizier

© RTL Nederland

De laatste GTST voor de zomerstop is uitgegroeid tot een evenement. Maar wat waren de beste cliffhangers? We houden je niet langer in spanning!

Terugkijkend op 25+ jaar GTST, is het bijna aandoenlijk hoe kleinschalig het allemaal begon. De cliffhanger van seizoen één was weinig meer dan Daniël Daniël die de dood gewaande dokter Simon Dekker meende te zien. Tegenwoordig wordt zo'n onthulling gebruikt om de reclamebreak in te gaan op een doordeweekse dinsdag in oktober.

6) Seizoen 5: Het Lesbisch Insuline Incident
Afbeelding 

De eerste echt spannende cliffhanger waarin ook meerdere verhaallijnen samenkwamen vond plaats in seizoen 5. Uitgerekend tijdens het huwelijksfeestje van hun zoon Arnie, ontdekt Robert Alberts de verborgen lesbische kant van zijn echtgenote Laura als hij haar hartstochtelijk zoenend betrapt met een andere vrouw.

Om de feestvreugde nog meer te verhogen, bezwijkt Helen Helmink aan een overdosis insuline in haar koffie. Het middeltje is haar toegediend door grote liefde Koen, die een handlanger blijkt van Martine Hafkamp.

Uiteindelijk liep alles met een sisser af, Helen overleefde de moordaanslag en Laura's lesbische uitspatting bleek eenmalig.

5) Seizoen 7: Wim Zomer in de Cliff...
Afbeelding

Daniël Daniël (Wim Zomer) is niet de meest vrolijke Meerdijker ooit en dat kwam niet alleen door z'n naam. Na zeven seizoenen ellende, waaronder een verongelukte verloofde en een onterechte moordverdenking, zuipt hij zich klem en besluit hij van de hoogste flat te springen.

Op het laatste moment wordt hij ontdekt door zijn goede vriendin Suzanne Balk (Ingeborg Wieten) die hem van de rand af probeert te praten. Een lovenswaardig gebaar, helaas is het geven van peptalks niet de beste eigenschap van de chronisch verschrikt kijkende Suzanne.

Dat leidde tot onbedoeld hilarische oneliners als "Daniël, we moeten praten" en zijn gortdroge antwoord: "Is goed, ga maar vast naar beneden... Ik kom er zo aan". 

Tegen beter weten in, kruipt ze naar hem toe de richel op om uiteindelijk samen ter aarde te storten. Toch gek, met een achternaam als Balk zou je een beter evenwichtsgevoel verwachten.

4) Seizoen 13: De Coca Catastrofe
Afbeelding

Dertien is niet voor niks een ongeluksgetal. Charlie Fischer (Aukje van Ginneken) loopt na de zoveelste familieruzie kwaad van huis weg, maar erg ver komt ze niet. Ze heeft de pech Robert Alberts tegen te komen die met een neus vol cocaïne achter het stuur is gekropen. Hij rijdt haar zonder pardon van de sokken. Terwijl ze zwaargewond in de berm ligt, krijgt ze en passant ook nog eens te horen dat niet Barbara haar echte moeder is, maar juist d'r zus Valerie.

Het bijzondere aan deze cliffhanger was het feit dat de verhaallijn niet binnen een week of twee werd afgerond zoals vaak wel het geval is. Dat Charlie het zou overleven zat er natuurlijk dik in, maar de wijze waarop is memorabel.

Ze was bijna een jaar veroordeeld tot een rolstoel, veranderde tussen de bedrijven door ook nog eens in Lieke van Lexmond en vond moederdag daarna vooral een uiterst ongemakkelijke zit.

3) Seizoen 20: Gegijzeld op het ruime sop
Afbeelding

GTST vierde twee decennia soapperikelen met een bijzondere afsluiter. De hoogzwangere Sjors zit in de penarie omdat ze niet weet of de op handen zijnde kleine van haar vriendje Danny de Jong (Jan Kooijman) is of het vervelende gevolg van een slippertje met Bing (Everon Jackson Hooi).

Als ze zich om tot rust te komen terugtrekt op de boot van haar broer Jack gaat het mis. Ze verzeilt in een gijzelingssituatie tussen Jack's vriendin Lorena en de bandiet Tiffany die het op haar gemunt heeft.

Tiffany laat de boot ongemerkt afvaren naar een verlaten plek op de plas. Voor wie al nattigheid voelde: uiteraard braken bij Sjors spontaan de vliezen waardoor het aan Lorena was om en de bevalling te begeleiden én af te rekenen met de schurk.

Tegen de tijd dat Bing en Danny arriveren om de dames te redden is Lana geboren en Tiffany vakkundig overboord gegooid. Dat de vaderschapsvraag daarna behoorlijk snel was opgelost laat zich raden...

2) Seizoen 10: De Finse Claefhøngaer
Afbeelding

De rivaliteit tussen Ludo en Bowien (Tanja Jess) is eind jaren 90 de spil van de serie. Logisch dan ook dat ze in 2000 letterlijk en figuurlijk de cliffhanger vormen.

Het zat er al een seizoen lang aan te komen nadat Bowien zich in de familie Sanders wist te wurmen door met Ludo's zoon Stefano te trouwen. Dat zit de pater familias zo dwars dat hij hen achtervolgt op hun huwelijksreis naar het altijd bruisende, zonnige Finland.

Daar komt het in de bergen tot een laatste confrontatie als Bowien met veel genoegen onthult dat Ludo niet de vader is van de kleine Lucas maar Stefano. Blind van woede viel Ludo uit, waardoor Bowien uit zelfbescherming naar achter deinsde en zo van de klif kletterde.

Het shot van een krijsende, doodsbange Bowien bleef kijkers een zomer lang bij. Zou Ludo haar helpen? Na weken kwam het verlossende antwoord, Ludo hielp haar naar een betere wereld en liet Bowien het slachtoffer worden van de zwaartekracht.

1) Seizoen 16: De Spacecake Shootings

Afbeelding

Als niemand in Meerdijk hem mag, waarom pakken ze dan samen Ludo Sanders niet aan? Dat zal de gedachte geweest zijn bij de schrijvers toen de climax van het 16e seizoen op papier werd gezet.

Een bonte groep Meerdijkers, waaronder Robert Alberts, Sjors Langeveld, Morris Fischer en Bing Mauritius, komt samen om onder het genot van spacecake hun beklag te doen over Ludo. In hun benevelde toestand bedenken ze gekscherend een plan om Ludo uit de weg te ruimen.

De zakenman speelt binnenkort namelijk het lijk tijdens een "murder mystery" personeelsfeestje. Wat is dan makkelijker dan stiekem een echte kogel in het vuurwapen stoppen?

Uiteindelijk is er één iemand de daad bij het woord voegt, waardoor Janine tijdens het feestje nietsvermoedend haar eigen echtgenoot neerknalt. Kan de beste overkomen, toch?

Ludo overleefde het om uiteindelijk in de cliffhanger van seizoen 25 opnieuw neergeschoten te worden. Mooie tradities houd je in ere...

Meer over