Zware concurrentie

Cornald Maas denkt dat Nederlandse finaleplaats bij Songfestival 'zware dobber' wordt

23 maart 2023 14:08 | amusement | Door Irma Tomas

© Ruud Baan
De Songfestival-kenner bij uitstek, Cornald Maas, heeft er zo te horen niet al te veel vertrouwen in dat Dion Cooper en Mia Nicolai genoeg stemmen bij elkaar krijgen voor een finaleplaats. De Eurovisie-commentator verwacht een zware dobber voor Nederland.

Dat zegt hij tegen het ANP. Vooral de stevige concurrentie (met o.a. Zweden en Finland) in de eerste halve finale op 9 mei baart Maas zorgen. "Veel meer dan de aanzienlijk mindere tweede halve finale waar veel minder kanshebbers in zitten." En dan zijn we in de halve finale ook nog eens afhankelijk van de televoters:  "De afgelopen jaren hadden zij weinig ‘oor’ voor de wat rustigere nummers die misschien meer dan één luisterbeurt verdienen." En dat is nu net de categorie waarin Nederland valt met Burning Daylight

Alles hangt af van het optreden

Gelukkig is er ook nog hoop omdat we een goede startplek hebben bemachtigd. Maas: "Dat we na de weinig indringende inzending van Azerbeidzjan en de uitgesproken-haast activistische inzending van Tsjechië optreden, is gunstig is: bij een goede staging brengt Nederland straks een verhaal over hoop." Veel hangt dus af van hoe het optreden van Dion en Mia er op het podium in Liverpool uitziet. Jaren geleden leidde dat ook tot succes voor The Common Linnets. 

19de plek

Nederland is inmiddels gezakt naar de 19de plek bij de bookmakers, dus een finaleplek wordt echt penibel. Van iedere halve finale mogen er tien landen door naar de finale, Oekraïne, de winnaar van vorig jaar, Italië, Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk staan sowieso al in de eindstrijd op zaterdag 13 mei. 

Om in de Songfestival-stemming te komen, zijn hier Dion Cooper en Mia Nicolai nog maar een keer met Burning Daylight

Meer over