Vooruitblik

Cornald Maas tipt kanshebbers uit tweede halve finale van Eurovisie Songfestival

12 mei 2022 10:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© ANP Pool / Sander Koning

Van de achttien acts die aantreden tijdens de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival mogen er tien door naar de finale. Cornald Maas tipt opvallende landen.

  1. Zweden: Cornelia Jakobs – Hold me closer

“Zweedse producenten domineerden jarenlang de sound van het festival met hun poppy, catchy producties die onderling inwisselbaar zijn. Cornelia Jakobs is dat absoluut niet. Ze is een singer-songwriter met een rasp in haar stem die met Hold me closer haar eigen verhaal vertelt. Ze bedacht ook de act zelf: ze zit helemaal alleen op het podium. Geknield, om contact te maken met het publiek. Een optreden met een rafel.”

  1. Servië: Konstrakta – In corpore sano

“Het lied heeft een heel grappige tekst waarin onder meer de haren van Meghan Markle worden genoemd. De act is bijzonder artistiek: zangeres Konstrakta wast op het podium haar handen, omringd door mannen die ritmisch meeklappen. Niet iedereen zal het begrijpen, maar het resultaat is een afwijkende inzending met een sound die je nergens anders terughoort.”

  1. Australië: Sheldon Riley – Not the same

“Sheldon Riley groeide op in een strenggelovige familie, waar hij zich een buitenbeentje voelde. Als kind kreeg hij de diagnose asperger en later werd zijn homoseksualiteit ook niet geaccepteerd. Hij zingt fenomenaal, maar ik vrees dat de theatrale act mogelijk de intensiviteit van het nummer ondermijnt. Hij begint zijn optreden met een masker dat gaandeweg afgaat. Een symbolisch gebaar, maar of het aanslaat is de vraag.”

  1. België: Jérémie Makiese – Miss you

Onze zuiderburen bewijzen al jaren een uitstekend oor te hebben voor wat scoort op het festival. Jérémie Makiese is een heel charismatische zanger die met gemak de finale moet kunnen halen. Miss you klinkt als een mix van r&b en Justin Timberlake. Of hij daar hoog mee eindigt hangt af van de vraag of deze sound buiten West-Europa goed wordt begrepen.”

De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival is op donderdag 12 mei vanaf 21:00 uur te zien op NPO1.

Meer over