Voorspelling

Cornald Maas voorspelt: deze landen halen de finale van het Eurovisie Songfestival 2022

10 mei 2022 10:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© Sabrina Bongiovanni

Van de zeventien acts die aantreden tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival mogen er tien door naar de finale. Cornald Maas tipt de vijf opvallendste landen.

  1. Moldavië: Zdob si Zdub & Fratii Advahov – Trenuletul

“De bookmakers geven Moldavië geen schijn van kans en ook de fans lopen er niet warm voor, maar ‘Trenuletul’ zou best voor een verrassing kunnen zorgen. Authenticiteit wordt namelijk steeds belangrijker op het festival. Zdob si Zdub heeft een totaal eigen sound: een mix van pop, jazz en klezmer die laat zien hoe rijk geschakeerd Europese muziek kan zijn. Trenuletul komt direct na Nederland en is een van de favorieten van S10, omdat het zo muzikaal en uniek is.”

  1. Griekenland: Amanda Tjenford – Die Together

“Vorig jaar mocht de Nederlands-Griekse Stefania het land vertegenwoordigen, dit jaar kozen de Grieken voor de half-Noorse singer-songwriter Amanda Tjenford. Ze heeft een nummer afgeleverd dat voor de verandering helemaal niets te maken heeft met de traditionele Griekse muziekcultuur, Die Together is heel hedendaags en klinkt vrolijk. Ja, ook al gaat het nummer over een verbroken relatie die zo pijnlijk is dat je liever doodgaat. De grote vraag is alleen of het lied live overeind blijft; Amanda Tjenford heeft het nog niet op een groot podium gezongen. Als de vocalen goed genoeg zijn, kan ze voor een verrassing zorgen.”

  1. Noorwegen: Subwoolfer – Give that wolf a banana

“De Noorse inzending is vooral een goed uitgevoerde gimmick. Subwoolfer bestaat uit twee onbekende mannen die optreden met een wolvenmasker, alsof je ineens in de Noorse versie van The Masked Singer bent beland. Zoek geen diepere boodschap in de tekst van het nummer dat een bizarre versie van Roodkapje vertelt. Het is bovenal een van de weinig echt vrolijke, pretentieloze inzendingen van dit jaar.”

  1. Oekraïne: Kalush Orchestra – Stefania

“Volgens velen de gedoodverfde winnaar. ‘Stefania’ is geschreven als eerbetoon aan de moeder van de oprichter van de band, maar door de oorlog met Rusland is het uitgegroeid tot strijdlied. Een eerbetoon aan het moederland. Of het daadwerkelijk een gelopen race is voor Kalush Orchestra waag ik te betwijfelen. Het sentiment zorgt voor goodwill en dat zal zeker bij televoting een doorslaggevende factor zijn, maar de vakjury oordeelt puur op muzikale kwaliteit. En deze inzending ontstijgt niet het niveau van Go_A, dat vorig jaar vijfde werd met het nummer Shum.”

  1. Nederland: S10 – De diepte

“Ik ben ervan overtuigd dat de taal en toonzetting geen beperking maar een voordeel zijn. Vorig jaar bereikte ook slechts één Engelstalig nummer de top 5. De melancholische sound van De Diepte weet mensen te raken, zelfs als ze geen woord Nederlands spreken. De podiumpresentatie moet de kracht van het lied benadrukken. Niet te veel grafische toeters en bellen die afleiden van S10 en de emotie die ze deelt in haar optreden. Ik zou heel erg verbaasd zijn als we hier de finale niet mee halen.”


 

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival is dinsdag 10 mei vanaf 21:00 uur te zien op NPO1.

Meer over