Interview

Daan Boom vertelt alles over De Platenzaak: 'Ik ben niet bezig wat het publiek ervan gaat vinden'

12 april 2023 10:00 | amusement | Door Wouter Luijken

© Annemieke van der Togt

Vrienden Daan Boom, Stijn van Vliet en Tobias Camman werken in De Platenzaak samen met artiesten die hun sporen hebben verdiend in de muziekwereld. Hun doel: een hit scoren. Daan blikt samen met ons vooruit.

Waarom wilde je dit programma maken?

“Mijn grote droom is om van muziek mijn carrière te maken. In dit realityprogramma begin ik, een muzikale chaoot, een muziekstudio. Dat doe ik samen met mijn vrienden Tobias Camman, een perfectionistische clipregisseur, en Stijn van Vliet, een louche manager. We werken samen met artiesten als Imca Marina en Lee Towers: wij geven hen een podium bij ons jongere publiek en in ruil daarvoor kan ik bij ze in de leer.”

Hoe verliep de samenwerking met de artiesten?

“Het is een heel interessant proces, omdat die mensen gepokt en gemazeld zijn. Ik was ook wel zenuwachtig om met bijvoorbeeld Lee Towers te werken. Hij was zó fanatiek en betrokken, belde mij op een zaterdagochtend omdat hij nog een ideetje had. Hij regelde buiten het programma om zelf een koortje en kwam naar opnames waar hij niet bij hoefde te zijn. En dat voor een man met zo’n gigantische staat van dienst.”

Wat merkte je van het leeftijdsverschil?

“Er was wel een beetje een generatiekloof. In het nummer met Imca Marina heb ik een rapstukje waar het woord ‘matties’ in zit, daar had ze een beetje moeite mee. Zij voelde het niet, maar dat is wel hoe ik over mijn vrienden praat. Bij Lee Towers merkte ik dat hij zoveel ervaring heeft dat hij het op zijn manier doet, maar voor mij is dat niet per se de goede manier. Op een gegeven moment heb ik hem dat moeten vertellen, dat was best lastig.”

Je probeert een hit te maken. Hoe doe je dat?

“Dat weet ik niet, ik heb het ei van Columbus niet. De artiesten geven aan wat ze kunnen en leuk vinden en dan duiken we de studio in. We proberen er echt een samenwerking van te maken, ik gooi er dus ook mijn sausje overheen. Dat doe ik vanuit mijn hart, ik ben verder ook niet bezig met wat het publiek ervan gaat vinden.”

Hoe is het om De Platenzaak met je vrienden te maken?

“Ik heb eigenlijk al mijn programma’s met vrienden gemaakt. Af en toe is het een zegen: je kent elkaar door en door en hebt een natuurlijke chemie. Soms is het ook een vloek. Als je zo intensief samenwerkt en veel op elkaars lip zit, voelt het weleens als een huwelijk.”

Je brak door bij het grote publiek met ‘Streetlab’, wat zijn daar de toekomstplannen mee?

“Er zijn wel gesprekken gaande, alleen ben ik op dit moment erg druk. Ik moet keuzes maken in wat ik wel en niet doe. Streetlab in de originele vorm komt er sowieso niet meer, daar zijn we te bekend voor geworden. Een terugkeer in een andere vorm zie ik wel zitten, die gaat er ook ooit wel komen.”

De Platenzaak is vanaf 12 april wekelijks om 20.30 uur uitgezonden bij KRO-NCRV op NPO 3. 

Meer over