Interview

Dan Karaty behoorlijk onder de indruk van SBS6-show Avastars: 'Echt mindblowing!'

24 februari 2023 10:00 | amusement | Door Wouter Luijken

© Talpa

In Avastars vormen een zanger en een danser gezamenlijk een virtueel supertalent, een zogeheten avastar. Samen met mede-juryleden Nick Schilder, Simon Keizer en dj Nicky Romero beoordeelt Dan Karaty de optredens.

Wat krijgen we in ‘Avastars’ te zien?

“Er zijn mensen die geweldig kunnen zingen en mensen die enorm goed kunnen dansen, maar er zijn maar weinig mensen die het allebei écht goed kunnen. In Avastars wordt de ultieme artiest gecreëerd door een zanger en een danser virtueel samen te voegen: achter de schermen zingt de zanger en de danser danst in het pak dat de bewegingen registreert. Ik wist niet wat ik zag toen ik voor het eerst op de set was. De technologie gaat mijn pet te boven. Ik heb optredens gezien die ik niet voor mogelijk had gehouden, echt mindblowing.”

Het is de eerste keer dat je zo’n avastar jureert, voelde dat niet vreemd?

“Zeker, vooral de eerste twee afleveringen. Je praat niet tegen een echt persoon. Gedurende het programma leer je de avastars beter kennen en moet je jezelf eraan herinneren dat het geen echt persoon is die voor je staat.”

Je hebt ruime ervaring als jurylid. Waar ga je in dit programma op letten?

“Ik zit er als de dansexpert, dus ik probeer te focussen op het dansen. Maar ik ga de kwaliteit van het totale optreden niet negeren. Dus ook al concentreer ik mij op het dansen, ik probeer ook te beoordelen hoe vermakelijk een optreden is.”

Had je zelf mee willen doen aan dit programma als je geen jurylid was geweest?

“Ja, want het geeft je de kans om groter te dromen. Er is meer mogelijk dan je denkt, je talenten worden uitvergroot. Het is een beetje magie die toegevoegd wordt aan het optreden. Je kan bijvoorbeeld jezelf vermenigvuldigen en door de lucht zweven. Je zag bij de optredens dat de duo’s die eruit sprongen de personen waren die het grootst durfden te dromen.” 

Waarom doen er aan deze talentenjacht professionals mee, zoals Ben Saunders en Klaasje Meijer?

“Wij willen de best mogelijke avastar zien. Om het optreden naar een ander niveau te tillen, heb je nou eenmaal de beste mensen nodig. Ik ben daarom ook strenger, want het moet perfect zijn. Ik wil dingen zien die ik nog nooit eerder heb gezien. Er zijn geen restricties als zanger of danser: je focust je op waar je goed in bent. Dus geef me het beste wat je hebt en blaas me weg, anders ben ik teleurgesteld. Dat is ook wel voorgekomen, dat deelnemers niet alles uit een optreden haalden. De lat ligt hoog. En de duo’s moeten goed samenwerken, want het moet wel een geheel zijn.”

Gaan we in de toekomst vaker van dit soort optredens zien?

“Hier zit zeker toekomst in. Vroeger dacht ik met nieuwe technologieën zoals sociale media dat het nooit lang ging duren. Nu denk ik van wel. Dit soort optredens zijn een blijvertje en zullen alleen maar groter worden.”

Avastars is vanaf 24 februari elke vrijdag om 20:30 uur te zien op SBS6.

Meer over