Interview

Daphne Deckers doet mee aan Moordfeest: 'Ik was het minst fanatiek van iedereen'

16 december 2023 10:00 | amusement | Door Wouter Luijken

© William Rutten/Talpa

Daphne Deckers is een van de BN’ers die in Moordfeest op zoek gaan naar de dader van een moord. ‘Als een kip zonder kop’, vertelt ze. ’Ik sloeg soms helemaal door.’

Wat is er te zien in Moordfeest?

“Wij zijn met een groepje BN’ers, onder wie Georgina Verbaan, Patrick Martens en Barrie Stevens, te gast op een bruiloft als een van ons ‘om het leven wordt gebracht’. Aan de hand van aanwijzingen moeten we uitdokteren wie de moordenaar is. Het is Cluedo in het echt. Dat komt goed uit: wij zijn thuis ongelooflijk fanatieke spelers van dat spel. Ik ben heel benieuwd naar het eindproduct, ik heb zelden zo’n ambitieuze televisieproductie meegemaakt. Het was een hele onderneming, geregisseerd door David Grifhorst, de regisseur van The Passion.”

Lees ook: Patrick Martens gaat op onderzoek uit in het SBS6-programma Moordfeest: 'Meteen gefascineerd' 

Hoe pakte jij de speurtocht aan?

“Ik dacht altijd ‘twee of drie mensen weten meer dan eentje’. Ik wilde dus ieders aanwijzingen naast elkaar leggen. In het begin hadden sommigen daar nog wel oren naar: de eerste dag was het heel gezellig, net of we met zijn allen op de camping stonden. De tweede dag was het ieder voor zich en wilde niemand de aanwijzingen nog delen. Iedereen ging ook steeds geheimzinniger doen.”

Wat vond je het moeilijkst?

“Bij Cluedo weet ik wat de spelregels zijn en wat ik moet doen. Nu joegen ze ons een kamer in en het enige dat ik wist is dat we rond moesten kijken. Ja, en dan? Ik was heel bang om iets over het hoofd te zien. Alles kan een aanwijzing zijn, ik heb zelf ook op dwaalsporen gezeten. Sommigen wisten al vrij snel wie de moordenaar was, terwijl ik bij wijze van spreken nog aan het kijken was of ik aanwijzingen zag op de koelkastmagneten.”

Hoe is het gesteld met jouw competitiedrang?

“Ik denk dat ik het minst fanatiek van iedereen was. Ik hou van spelletjes en had het graag met zijn allen willen doen. Wel vind ik het leuk om me ergens helemaal in te storten. Heel verdrietig of boos ben ik niet als ik een spel niet win, zo zit ik niet in elkaar. Mijn man en zoon zijn allebei profsporters, ik weet dus wat écht fanatiek is. Vergeleken met hen val ik wel mee.”?

Hoe denk je dat je overkomt op tv?

“Ik heb zelf reality-tv gepresenteerd en het verbaasde mij altijd een beetje hoe snel kandidaten niet meer doorhebben dat ze gefilmd worden. Nu merkte ik zelf ook dat je dat vergeet, omdat je zo opgaat in het spel. Ik denk dat ik als kip zonder kop door dat landhuis aan het rennen ben. Ik sloeg helemaal door en werd ontzettend achterdochtig. Als een soort havik ging ik de hele omgeving in de gaten houden.”

Wat zijn jouw speurtips voor eventuele volgende deelnemers?

“Let heel goed op. Aan het einde kregen wij alle aanwijzingen te horen. Dat waren er echt heel veel: ik had de helft niet eens gezien! Als er nog een editie komt, staan de deelnemers al meteen op scherp, terwijl wij maar wat liepen rond te dolen.”

Moordfeest is op 16 december vanaf 20:00 uur te zien op SBS6 en KIJK.nl 

Meer over