De 5 beroemdste poppen uit de Nederlandse tv-geschiedenis

SBS 6 begint met Popster! aan de eerste echte poppentalentenjacht, maar poppen zijn al sinds de beginjaren van de tv geliefd op de buis: van Dappere Dodo tot Jaap Aap.

Kim-Lian van der Meij en Meneer Wijdbeens (André van Duin) gaan in Popster! op zoek naar de leukste poppenacts. In de jury zit naast Henkjan Smits en Georgina Verbaan ook een pop: Miss Izzy. Zij sluit aan in een illuster rijtje tv-poppen:

1. Dappere Dodo

De eerste televisieheld waarvoor de jeugd thuisbleef, was een marionet. Scheepsjongen Dappere Dodo beleefde van 1955 tot en met 1964 dolle avonturen op zee. 

2. Meneer de Uil

Wijze verteller uit De Fabeltjeskrant, de enige poppenserie die de Gouden ­Televizier-Ring won (in 1969). ‘Dieren zijn precies als mensen, met dezelfde mensenwensen.’

3. Kermit de Kikker

Bijdehante journalist en presentator van Sesamstraat en The Muppet Show. Van Amerikaanse komaf, maar ook bij ons een ster, met de stem van Wim T. Schippers. 

4. Bulletje

Jurylid van de Mini-playbackshow in de gedaante van een breedgehoornde stier. Niet de slimste thuis, wel de leukste. Gecreëerd en gespeeld door Aad Peters.

5. Jaap Aap

Andre van Duin op z’n best in Animal Crackers. Hoogtepunt was de satire op premier Lubbers in De Minuut Van Ruud met de uitsmijter ‘Tuut-tuut-tuut, de groetjes van Ruud.’

Lees ook
Juryleden Georgina Verbaan, Henkjan Smits en Miss Izzy blikken vooruit op Popster! 

Reageren