De 5 beste bromberen van GTST

23 januari 2016 15:46 | amusement | Door Televizier

© RTL Nederland

Het vertrek van Jef (Bartho Braat) wordt nog altijd gevoeld in GTST. Om dit leed te verzachten blikken we terug op de vijf beste bromberen die Meerdijk rijk was.

Vanaf het eerste seizoen kent Goede Tijden Slechte Tijden notoire mopperaars en zuurpruimen. We tellen af...

5) Jan-Henk Gerritse (Joop Wittermans)
Afbeelding 

Mopperpot van bijna het eerste uur. Acteur Joop Wittermans gaf van januari tot en met december 1992 gestalde aan de zwartkijkende bouwvakker met een hart van goud. Een relatief korte periode, waarin Jan-Henk betrokken was bij verhaallijnen die vandaag de dag nog invloed hebben. Hij hielp schoolverlater Peter Kelder (Antonie Kamerling) aan een baantje en raakte al verstrikt in de gebruikelijke soap intriges. Indirect liet hij het eerste huwelijk van Jef Alberts stranden door aan te pappen met diens vrouw Karin. Niet veel later bleek zijn zusje Trix zwanger van slechterik Frits van Houten, die de baby niet wilde erkennen. Jan-Henk sloeg Frits daarom in elkaar en vluchtte kort daarop met Trix naar het buitenland. Uiteindelijk viel de baby in de handen van grootvader Herman Hogendoorn die er voor zorgde dat Trix omkwam bij een "ongeluk" en dat Jan-Henk in het buitenland in de bajes belandde. De baby keerde uiteindelijk weer terug in Meerdijk als rechercheur Jack van Houten.


4) Herman Hogendoorn (Tom van Beek)

Afbeelding

Lang voordat Ludo Sanders ten tonele verscheen was daar Herman Hogendoorn. Zoonlief Rien (Joost Buitenweg) deed alles om zijn grijsharige, keiharde vader te plezieren, maar de brommerige miljonair was nooit tevreden. Acteur Tom van Beek speelde Herman tussen 1990 en 1996 en genoot zichtbaar als bad guy van de soap. Van Beek deed de kijker al schmierend vergeten dat het ergens best ongeloofwaardig was dat een drukbezet zakenman als Hoogendoorn tijd had zich te mengen in de levens van de plaatselijke tieners. Herman vertrok naar het buitenland met zijn buitenechtelijke kleinzoon Fritsje, maar niet voordat hij de dood van diens moeder Trix had geregeld. Hogendoorn was vastberaden van Fritsje de zakenman te maken die zijn eigen kinderen Rien en Frits nooit werden, maar hij overleed voor die tijd.


3) Daniël Daniël (Wim Zomer) Afbeelding

The man so nice, they named him twice... Wim Zomer speelde tussen 1990 en 1999 de rol van Daniël, een zakenman die het op doktersadvies rustiger aan ging doen en daarom een baantje nam bij jongerencentrum JOC. Dat bracht hem in contact met Peter Kelder, Arnie Alberts en al die andere puberende Meerdijkers die wel een luisterend oor konden gebruiken. Hij wierp zich op als humeurig, maar welwillend vaderfiguur die dol was op sigaartjes. Helaas was roken niet zijn enige slechte eigenschap: hij schaakte tal van vrouwen, waaronder Jeanne Dekker, Janine Elschot en Suzanne Balk, raakte door een gokverslaving alles kwijt én vluchtte naar een onbewoond eiland toen hij ten onrechte van moord werd beschuldigd. Uiteindelijk verliet hij de serie als een dief in de nacht. Daniël nam afscheid met een briefje aan Suzanne met de veelzeggende tekst: "Ik ben sigaren halen".


2) Govert Harmsen (Wik Jongsma)

Afbeelding

Maakte in 1991 zijn debuut als de boze buurman van het opvangcentrum voor jongeren waar veel van de verhaallijnen zich destijds afspeelden. Al snel draaide "meneer Harmsen" bij en werd hij een komische noot in de serie. Zijn menselijke kant kwam naar boven toen nichtjes Jessica en Hedwig bij hun oom Govert kwamen logeren. Daarmee werd zijn bescheiden woning een soort inloophuis voor jongeren die nergens anders terecht konden. Govert bood menigeen een luisterend oor in zijn keukentje, terwijl hij aardappels schilde of boontjes zat te doppen. In latere jaren werd hij een stuk avontuurlijker: hij hielp Laura om vluchtelingen te laten onderduiken, regelde valse paspoorten en overleefde tussendoor ook nog 's een hersentumor. Uiteindelijk verliet Govert in 2006 de serie om bij zijn grote liefde Louise in Denemarken te zijn.


1) Jef Alberts (Bartho Braat)

Afbeelding

De eretitel van opperbrombeer gaat natuurlijk naar Jef Alberts, die van maart 1991 tot eind januari 2016 deel uitmaakte van de GTST cast. Hij begon als harde zakenman, verloor vrouwen en kinderen in de meest dramatische verhaallijnen, eindigde als zwerver en stond zelfs al even aan de hemelpoort. Uiteindelijk begonnen de jaren te tellen en werd hij steeds meer de rustige, immer stuurs kijkende vertrouwenspersoon van iedereen met problemen. Als uitbater van De Koning kwam hij geregeld in beeld, maar spannend werd het zelden. Zelf vond Bartho Braat dat maar niks, zo zei hij in een interview met het AD: "Jef was altijd zo verantwoordelijk, hij praat over gevoelens. Ik zie hem een beetje als de saaie oom die je op verjaardagen probeert te ontwijken.” De saaie oom is inmiddels vertrokken naar zijn eigen wijnboerderij in Frankrijk.

Wie volgt?

Ook al vond Bartho de rol van Jef wat saai, hij was zich bewust van het nut van zijn personage:: "De serie heeft zo’n anker nodig, een betrouwbaar persoon bij wie iedereen zich veilig voelt." Kortom, bromberen zijn de stille, dienstbare krachten. Met het vertrek van Jef blijft de rol van dit broodnodige sleutelfiguur voorlopig onvervuld. Wie heeft de grijze haren, strenge blikken en vaderlijke adviezen om hem op te volgen?

Meer over