Als je snackt, snack dan goed

De 5 favoriete snacks van Miljuschka Witzenhausen

14 juni 2021 11:13 | amusement | Door Irma Tomas

© 24 Kitchen
Snackmasters draait om moeilijk na te maken snacks. Maar de volgende favorieten van presentator Miljuschka Witzenhausen zijn wél thuis te bereiden. Wie weet komen ze voorbij in haar nieuwe 24Kitchen-programma Bak met Miljuschka.

Chocolade-marshmallowdip

“Doe chocoladerepen naar keuze in een braadslede en leg daarop marshmallows. Verwarm het geheel in de oven, zodat je zo’n lekker bruin laagje erbovenop krijgt. Dan schep je de zachte marshmallows en gesmolten chocolade eruit met een lekker koekje, mariakaakjes bijvoorbeeld. Het is supersnel klaar en heel gezellig om met de hele familie van te eten. Het kan ook goed op de barbecue. Een soort marshmallows-boven-het-haardvuur, maar dan anders.”

Cakebonbonnetjes

“Iedereen heeft weleens een stukje cake over, of koekjes die te lang in de trommel hebben gezeten. Maal die fijn, doe er roomkaas bij, draai er bolletjes van en doop die in chocolade. Zo krijg je superslechte, maar overheerlijke cakebonbonnetjes. Je kunt eindeloos variëren met soorten koekjes en de chocolade die je daarbij het beste vindt passen. Maak de balletjes bijvoorbeeld van vermalen Oreo’s en doop ze in witte chocolade. Mmm.”

Dulce de leche

“Ook zoiets verrukkelijks: dulce de leche. Dit maak je van gecondenseerde melk – gezoete, ingedikte melk in blik. Dit blikje doe je in een pan heet water en laat je een paar uur koken. Dan krijg je een karamel die je werkelijk overal op kunt smeren, van pannenkoeken tot brood. Of maak er kleine balletjes van die je invriest en later in een koekje of cupcake stopt. Als je die bakt dan smelt de dulce de leche weer, goddelijk. Zorg er wel voor dat het blikje onder water staat bij het verwarmen, anders kan het openploppen en spuit er hete karamel door je keuken.”

Zelfgemaakte chips

“Zelfgemaakte chips mag ook niet ontbreken in dit lijstje. Snijd vastkokende aardappels en frituur ze. Je kunt kiezen voor dunne schijfjes, maar ik hou ook erg van frietchips. Staafjes worden extra knapperig. Hoe meer randjes en hoekjes de olie raakt, hoe krokanter. Qua kruiden kies ik het liefst fijne varianten, bijvoorbeeld knoflookpoeder in plaats van tijmblaadjes. De smaak moet goed pakken op de chips, maar je wil de kruiden niet tegenkomen in je mond. Dan wordt het te overheersend. Ik zou zelf altijd gaan voor aardappels, niet voor groenten. Ik ben niet zo van de groentechips. Als je toch snackt, doe het dan niet half.”

Hapjes in bierbeslag

“Met bierbeslag kun je van bijna alles een lekkere snack maken. Denk aan balletjes risotto die je door het beslag haalt en frituurt. Of wat dacht je van stukjes cheesecake? Vries die dan wel eerst in, anders loopt de inhoud eruit. Eigenlijk kan je alles wat je overhebt op die manier frituren. Bierbeslag is zo lekker doordat de gisting zorgt voor kleine bubbeltjes die de buitenkant extra knapperig maken. Ook kun je het soort bier aanpassen op de inhoud. Bij cheesecake zou ik bijvoorbeeld gaan voor een milde smaak, zoals blond bier. Voor deze snack geldt echt het kroketprincipe: alles met een knapperig laagje uit de frituur is lekker.”

Snackmasters | dinsdag | RTL 4 | 20.30 uur

Bak met Miljuschka | maandag t/m vrijdag | 24Kitchen | 17.00 uur

Meer over