Een spons

De beste uitvindingen ooit in Dragons' Den

31 Mei 2020 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Roy Beusker
Mochten de pitchers met knikkende knieën voor de investeerders van Dragons’ den staan, het loont om door te zetten. Hun idee kan zomaar net zo’n succes worden als deze buitenlandse pareltjes.

Tekst: Dominique Hofman

Muzikale saus

Of Levi Roots zijn Jamaicaanse barbecuesaus niet eens wilde presenteren? Dat vroeg een producer van de Britse Dragons’ den hem in 2006 op een horecavakbeurs. Dat wilde hij zeker. Roots – ook reggaeartiest – schreef er zelfs een lied bij, dat ongekend populair werd. Net als zijn Reggae Reggae Sauce, waar twee dragons 50.000 pond in staken. Sindsdien bouwde de Brits-Jamaicaanse muzikant een imperium op met een assortiment sauzen en snacks, schreef hij kookboeken en presenteerde hij zijn eigen kookshow. Er is zelfs een film in de maak over de ooit straatarme zanger.

Artistieke avond

Dat een geslaagde pitch tot over de grens kan reiken, daar kunnen Aimie-Sarah Carstensen en David Neisinger over meepraten. De artistiekelingen zetten in 2016 in drie Duitse steden ArtNight op, workshops waarbij deelnemers onder begeleiding van een kunstenaar een zelfgekozen schilderij naschilderen. Vier jaar later kan dit in ruim 84 steden in zes Europese landen, waaronder Nederland. Het aantal medewerkers groeide van vier naar 58. En dit alles dankzij hun Dragons’ den-pitch in 2017, een investering van 150.000 euro en de alsmaar groeiende naamsbekendheid.

Papa spons

Een spons die hard wordt in koud water, zacht in warm, en de hardnekkigste vlekken op vrijwel alle materialen verwijdert zonder te krassen. De Amerikaan Aaron Krause, toen nog eigenaar van een carwash, bedacht de vrolijke Scrub Daddy dertig jaar geleden om auto’s mee te polijsten. Niemand wilde er een cent voor geven, totdat hij in 2012 zijn uitvinding aan de Amerikaanse dragons liet zien. Hij haalde 200.000 dollar binnen en had een dag na de uitzending al 420.000 sponzen verkocht. Inmiddels staat de teller op meer dan 25 miljoen verkochte sponsjes wereldwijd en runt hij het succesvolste Dragons’ den-bedrijf van Amerika.

Dragons’ den | zondag | NPO 1 | 21.15 uur