De deelnemers van Bed & Breakfast vertellen

11 oktober 2020 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© MAX
In Bed & breakfast overnachten drie uitbaters bij elkaar. Samen maken ze uitstapjes en kijken kritisch naar elkaars gastenverblijf. De stellen uit deze aflevering vertellen over het runnen van hun eigen B&B.

“Wij waren zo geïnspireerd door alle beelden en verhalen van Bed & breakfast dat we in 2017 besloten om zelf een B&B te starten”, vertellen Christel en Erik. Ze wonen op een verbouwde boerderij tussen weilanden en bossen in het landelijke buitengebied van de gemeente Winterswijk. “Het leek ons geweldig om dagelijks gasten om ons heen te hebben en ze te laten genieten van deze mooie plek.”

Erik verbouwde zelf de boerenschuur achter het woonhuis tot een gastenverblijf met vijf kamers. Voorlopig houdt hij nog wel zijn baan, maar uiteindelijk hoopt het Achterhoekse stel geheel van de inkomsten van hun B&B te kunnen rondkomen. “Als je er echt van wilt leven, moet je bereid zijn om investeringen te doen en alles professioneel aan te pakken. Als de vijf kamers op termijn goed bezet zijn, levert het een prima inkomen op.”

Achterhoek

Ook de kleine bed and breakfast van Paul en Sabine ligt in de Achterhoek, net buiten een dorpscentrum in de gemeente Oude-IJsselstreek en vlakbij een heuvelig bosgebied. “Er zitten enkele grote bedrijven bij ons in de buurt”, vertelt Sabine. “Daarom krijgen we vaak internationale zakenmensen op bezoek, waardoor we ook in de wintermaanden een goede bezetting hebben.”

Ze vindt het heerlijk om haar gasten zoveel mogelijk in de watten te leggen. “Als je de kamers altijd keurig opruimt, zijn de gasten ook meer geneigd om het netjes te houden. Het komt weinig voor dat iemand de boel echt vies achterlaat.”

Twee gastenverblijven

De B&B van Ad en Josephine in een dorpskern binnen de gemeente Boxtel was al jarenlang hun droomhuis. De horecaondernemers hadden een café én een pannenkoekhuis in het dorp en woonden boven hun eigen café. “Van daaruit keken we uit op dat prachtige pand”, vertelt Ad. “Toen het in 2015 te koop stond aarzelden we geen moment, kochten het en bouwden er ook gelijk twee gastenverblijven in.

Omdat het een monumentaal pand is en we alles in dezelfde stijl moesten houden, was die verbouwing nog best lastig. Maar het is gelukt!” Een B&B brengt behoorlijk wat werk met zich mee, zegt Ad. “Schoonmaken, beddengoed verschonen, ontbijt voorbereiden: met meerdere kamers heb je er al gauw een dagtaak aan. Maar het is wel relaxed werk. Veel minder drukte en stress dan in de horeca.”

Bekendheid

De eigenaren noemen uiteenlopende redenen voor hun deelname aan het programma Bed & breakfast. “Uiteraard hopen we na de uitzending wat meer bekendheid te krijgen”, vertellen Christel en Erik. “Maar we vonden het vooral bijzonder om onze B&B aan de andere deelnemers te mogen showen en ook bij hen een kijkje in de keuken te krijgen.

Samen maakten we verschillende uitjes. Zo namen wijzelf de gasten mee naar een lokale vloermouterij. Al met al voelde het als een gezellige vakantieweek.” Ad en Josephine noemen de televisieopnames een leerzaam avontuur. “Ik heb echt van ieder moment genoten”, zegt Ad. “Vooraf heb ik er wel voor gezorgd dat alles bij ons er pico bello uitzag. Nog een likje verf hier, een nieuw douchegordijntje daar en alles nog even helemaal nagelopen.”

Opbouwende kritiek 

Toch is kritiek op elkaars accommodatie onvermijdelijk. Deelnemers ventileren af en toe hun ongezouten mening. “Naast positieve opmerkingen krijg je ook opbouwende kritiek”, erkent Christel. “Maar dat vind ik juist van grote waarde. Zelf ben je misschien wat blind geworden voor verbeterpunten.” Sabine heeft tijdens de opnames geen negatieve kritiek gehoord. “Althans, niet in mijn gezicht”, lacht ze.

“Wie weet zien we dat nog wel in de uitzending. Tijdens de opnames heb ik me bewust niet anders gedragen en de gasten niet extra in de watten gelegd. Uiteindelijk doet het er ook niet toe of de slaapkamermuur de verkeerde kleur heeft. Het bed moet goed zijn, het ontbijtje lekker, en de kamer en het toilet moeten schoon zijn. Zo simpel is het.” 

Bed & Breakfast | vrijdag | NPO 1 | Omroep MAX | 20.30 uur

Meer over