De eerste vakantie van... Tatum Dagelet

In het nieuwe De eerste vakantie van… beleven zes bekende Nederlanders hun eerste vakantie opnieuw. Tatum Dagelet (toen 17 jaar) reisde in 1993 met haar drie beste vriendinnen naar Corfu en doet die reis nu over.

Met je beste vriendinnen je eerste vakantie overdoen, daar hoefde je zeker niet lang over na te denken?
“Ik dacht meteen: geweldig, gaan we doen! In 1993 ben ik na het eindexamen met mijn vaste vriendinnengroepje van het Montessori Lyceum in Amsterdam naar het Griekse eiland Corfu geweest. Die vakantie stond me nog heel erg bij. Zes jaar later is mijn beste vriendin Fleur overleden, dus we zijn nu met z’n drieën gegaan.”

Wat kon je je nog herinneren van die vakantie?
“We hielden toen elke dag in een dagboek bij, dus ik kon het redelijk terughalen. Vergeleken met de andere reizen die we hebben gemaakt, was dit een rustige vakantie. We moesten echt bijkomen van het eindexamen. Het enige wat we wilden, was in de olijfolie bakken op het strand. Ook hebben we veel gewaterskied. En toen werd ik verliefd op Yiannis, de waterskileraar…”

Waardoor viel je op hem?
“Er waren veel jongens die met ons flirtten. Maar Yiannis – die tien jaar ouder was – was ook heel vriendelijk, een echte gentleman. We ontmoetten hem op dag twee en we zijn in totaal drie weken op Corfu geweest, dus het was best een lange vakantieliefde.”

Ben je naar hem op zoek gegaan?
“Ik heb altijd gedacht: als ik ooit een keer terugga naar Corfu, dan ga ik kijken of Yiannis er nog is. Wat is er van hem geworden? Zou hij mij nog herkennen? Dus dat heb ik gedaan. In ons dagboek had ik zijn adres en telefoonnummer opgeschreven, dus ik had een aanknopingspunt om mijn zoektocht te beginnen. Het was heel spannend. Ik ga natuurlijk niet vertellen of ik hem heb gevonden, dat zie je wel op tv.”

Hoe was het om weer met je vriendinnen op Corfu te zijn?
“Het was een fantastische ervaring. We hebben net als toen weer brommers gehuurd, gewaterskied, ‘ons’ strandje bezocht, naar de discotheken geweest… In 1993 waren het de hoogtijdagen van Corfu, maar nu zag je dat de recessie heeft toegeslagen. Veel clubs waren gesloten, best confronterend om te zien. Maar we hebben wel weer karaoke gezongen. Om op je 42e in zo’n discotheek te staan is een beetje triest, maar we hebben het wél gedaan.”

Wat vind je van het eindresultaat?
“Het is heel mooi geworden, een fijne combinatie van feelgood-tv en melancholiek. Het programma gaat vooral over wat we toen hoopten van het leven en wat er nu van ons is geworden. Daardoor ontstonden er heel bijzondere gesprekken. Ik werd ook een paar keer best emotioneel, omdat het zo confronterend was: twee van ons zijn gescheiden, we zijn veel mensen om ons heen verloren… Het gemis van Fleur en de confrontatie van de vergankelijkheid kwamen tijdens het overdoen van deze vakantie hard bij ons binnen.”

De eerste vakantie van… - dinsdag,  21.15 uur • NPO 3

Reageren