De finale van het Eurovisie Songfestival! Gaat Nederland er met de winst vandoor?

Na de twee halve finales strijden de overgebleven deelnemers om de winst in het Eurovisie Songfestival. In de B&W Hallerne in Kopenhagen beleven 26 deelnemers hun three ­minutes of fame.

In de Deense hoofdstad mogen presentatoren Nikolaj Koppel, Pilou Asbæk and Lise Rønne de boel voor de derde keer in goede banen leiden op het spectaculair ogende podium (mét water).

Ilse en Waylon

In de eerste halve finale wisten Ilse DeLange en Waylon, oftewel The Common Linnets, de finale te halen. Iets voor de uitzending zijn de twee te bewonderen in de reportage Op weg naar Kopenhagen.

Finalisten

Andere finalisten die op 6 mei een ticket hebben bemachtigd voor de finale zijn Armenië, Zweden, Albanië, Rusland, Azerbeidzjan, Oekraïne, San Marino, Montenegro en Hongarije. Op 8 mei kwamen daar Polen, Zwitserland, Slovenië, Roemenië, Noorwegen, Griekenland, Malta, Wit-Rusland, Finland en Oostenrijk bij.

Zekere finalisten

Gastland Denemarken staat automatisch in de finale en stuurt de jonge Basim, die klinkt als superster Bruno Mars en kans maakt op de winst. Ook voor vijf andere landen is een finaleplaats gegarandeerd, omdat die het meest meebetalen aan het festival: Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Italië.

Engeland

De Britten ­sturen de 27-jarige Molly ­Smitten-Downes; een aanzienlijke verjonging vergeleken met Engelbert Humperdinck (toen 76) en Bonnie Tyler (61) die respectievelijk twee jaar geleden en vorig jaar hun land vertegenwoordigden. Groot-Brittannië maakt met Children of the ­Universe volgens de kenners voor het eerst in jaren kans op een hoge notering. Maar of de jubileumeditie van het Songfestival volgend jaar in Londen zal plaatsvinden, weten we pas op het eind van de avond.

Volgorde

Ilse en Waylon zijn als één van de laatste landen aan de beurt. Volgens de statistieken hebben de laatste zeven landen de meeste kans om te winnen, dat is mooi! Ilse en Waylon zijn namelijk als 24e van de 26 landen aan de beurt. Hieronder zie je op een rijtje wie wanneer ten tonele moet verschijnen:

1. Oekraïne
2. Wit Rusland
3. Azerbeidzjan
4. IJsland
5. Noorwegen
6. Roemenië
7. Armenië
8. Montenegro
9. Polen
10. Griekenland
11. Oostenrijk
12. Duitsland
13. Zweden
14. Frankrijk
15. Rusland
16. Italië
17. Slovenië
18. Finland
19. Spanje
20. Zwitserland
21. Hongarije
22. Malta
23. Denemarken
24. Nederland
25. San Marino
26. Verenigd Koninkrijk

De finale van het Eurovisie Songfestival is te zien op zaterdag om 21:00 uur op Nederland 1.

Meer over:

Reageren