De fragmenten van Zomergast Hedy d'Ancona

8 augustus 2016 13:17 | amusement | Door Televizier

© Merlijn Doomernik

Voormalig minister en feministe Hedy d'Ancona heeft in Zomergasten fragmenten in petto van Angela Merkel, Ien Dales en Bernardo Bertolucci.

Natuurlijk laat ex-politica Hedy d’Ancona laat in Zomergasten politieke fragmenten zien zoals het ‘Wir Schaffen Das’-persconferentie van Angela Merkel en een Kamerdebat met Ien Dales. D’Ancona was bevriend met Dales die in 1994 onverwacht overleed aan een hartaanval. Ze verdedigden in 1993 samen met succes de Wet Gelijke Behandeling in de Tweede Kamer.

Congo

Ook laat d’Ancona een fragment zien uit l’Homme qui repare les femmes over de Congolese gynaecoloog Dennis Mukwege die in Congo duizenden vrouwen hielp na groepsverkrachting en seksueel geweld.

Keuzefilm

De keuzefilm van Hedy d’Ancona is L'Assedio (Besieged) van Bernardo Bertolucci uit 1998. De film gaat over componist Jason Kinsky die in Rome woont en verliefd is op zijn Afrikaanse werkster Shandurai. Als Kinsky haar op een dag zijn liefde verklaart, vraagt zij hem om haar man te bevrijden, een politieke gevangene in Afrika.  

Hedy d'Ancona

Hedy d’Ancona zat van 1974 tot 1981 in de Eerste Kamer en was staatssecretaris van Emancipatiezaken in het kabinet Van Agt. In 1989 werd ze minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur in het kabinet Lubbers III. Daar was ze onder andere belast met asiel- en vreemdelingenzaken. Tussen 1994 en 1999 zat ze in het Europees Parement voor de Sociaal Democraten.

Opzij

Samen met Joke Smit richtte d’Ancona eind jaren zestig de feministische actiegroep Man-Vrouw-Maatschappij op en daarmee waren zij de aanjagers van de tweede feministische golf in Nederland. Ook stond ze aan de wieg van het feministische maandblad Opzij.

Meer over