De grote GTST-cliff countdown: De 6 opmerkelijkste sterfgevallen in GTST

29 juni 2016 16:24 | amusement | Door Televizier

Vrijdag 1 juli is het tijd voor de jaarlijkse GTST-cliff. Tot die tijd tellen wij af met de leukste GTST-lijstjes. Met deze week: Dolle Doden: De zes opmerkelijkste sterfgevallen in Goede tijden.

Uiteraard hebben voldoende Meerdijkers op natuurlijke wijze het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld. Maar waarom zou je gewoontjes gaan als het ook zo kan?

6) Onno P. Wassenaar (Tom Pompert)

Afbeelding

Lang voordat Ludo het alleenrecht had op de titel "Meerdijks' meest louche zakenman" was er de schurkachtige Onno P. Wassenaar. Hij maakte van seizoen vier tot en met zeven het leven zuur van geliefde personages als Daniël Daniël (Wim Zomer) en Suzanne Balk (Ingeborg Wieten). Die laatste kende hij nog toen ze de kost verdiende als escortmeisje bij Martine Hafkamp. Als Suzanne's zoontje Guusje een dure operatie nodig heeft, gaat ze ten einde raad in op het aanbod van Wassenaar. Hij wil de ingreep best voorschieten, als Balk hem maar in natura terugbetaalt. Symbolisch genoeg wordt Guusje hem uiteindelijk fataal. Tijdens een laatste confrontatie met Daniël op het dak van een parkeergarage struikelt Wassenaar over stoepkrijtjes die de kleuter had laten slingeren. De misdaadbaas valt over de rand z'n dood tegemoet. Best typisch, meestal komt krijt pas om de hoek kijken nádat iemand het hoekje om is.

5) Mike Brandt (Louis Talpe)

Afbeelding

Soapintriges zijn vaak verrassend complex in hun eenvoud: alles komt altijd uit en wraakacties zijn onvermijdelijk. Maar soms vallen daar de verkeerde slachtoffers bij. Mike Brandt kwam achter die harde waarheid tijdens de zomercliffhanger van 2011. Een grote groep Meerdijkers sprong samen uit een vliegtuig, maar de parachute van Mike ging niet open. Een hele zomerstop lang werd druk gespeculeerd naar de identiteit van de moordenaar en het motief. Uiteindelijk was de dader Rik die de gesaboteerde parachute eigenlijk had bedoeld voor Aysen, die op haar beurt weer Riks broer Danny had vermoord nadat hij haar zus Nuran zwanger had achtergelaten na een one night stand. Helder? Helder! De op geld en macht beluste Mike was zeker geen lieverdje, maar dit einde viel zelfs hem wat rauw op z'n dak.

4) Isabella Kortenaer (Victoria Koblenko)

Afbeelding

De dood van Isabella was zoals haar leven: behoorlijk bizar. Ze begon als schizofrene scharrel van Ludo die geobsedeerd door hem raakt als ze na een one night stand zwanger blijkt van dochtertje Amy. Dat weerhoudt Isabella er niet van zijn slaapkamer in brand te steken en minstens één zelfmoordpoging te ondernemen. Ze gaat in therapie, maar door die medicatie krijgt ze waanbeelden. Isabella gelooft dat Amy dood is, wat tot een nieuwe wraakactie richting Ludo leidt die Benjamin Borgers met de dood moet bekopen. Daarna gaat het een tijdje best goed, tot ze in 2005 uit angst voor Ludo haar dood in scene zet door een instortend gebouw in te rennen. Stiekem vlucht ze met haar dochter naar het buitenland. In 2010 reist ze Amy achterna naar Meerdijk. Ze verblijft tijdelijk in het Meerdijkse hostel Toko, waar het noodlot toeslaat. Ze glijdt uit in de douche, raakt gewond en loopt een bacteriële infectie op die in rap tempo fataal blijkt. Als dat geen reden is vaker een doekje door je douche te halen...

3) Dorothea Grantsaan (Chris Comvalius)

Afbeelding

De paranormale Dorothea Grantsaan maakte iedereen bang met haar visioenen over de doden. Zo zag ze de geest van Benjamin Borgers en ontdekte ze dat Laura's dode dochter Lotje nog door huize Alberts liep. Helaas waren haar voorspellende gaven minder goed ontwikkeld. In 2008 hielp ze Janine om René Meijer, de verkrachter van Nina, te begraven in de tuin van de Rozenboom nadat hij een fataal ongeluk kreeg in hun bijzijn. Maar ze voorzag niet dat Meijer nog leefde. Toen hij zichzelf weer had opgegraven, besloot hij wraak te nemen op iedereen, te beginnen met Dorothea. Ze werd ontvoerd en kreeg een overdosis slaappillen toegediend. Daarna zette hij de dommelende Dorothea in een auto die daags voor kerstmis uit een sloot werd getakeld. Haar man Jef en soapminnend Nederland beleefden nooit zulke deprimerende feestdagen....

2) Edwin Bouwhuis (Raynor Arkenbout)

Afbeelding

Toen Edwin in 2010 met de rest van de familie Bouwhuis in Meerdijk arriveerde, waren de verhuisdozen nog niet uitgepakt of hij had Lucas Sanders (Ferry Doedens) al achter zich aan. Na maanden vol veelzeggende blikken en een verdwaalde zoen over en weer gaf hij eindelijk toe óók verliefd te zijn op de blonde stuiterbal. Ze leken gemaakt voor het geluk, maar zoals altijd was dat van korte duur. Edwin ging uiteindelijk vreemd met co-assistent Ron die Ebola onder de leden had. Naderhand bleek Edwin ook besmet met het fatale virus. Hij bloedde langzaam maar zeker dood in een ziekenhuisbed, een ontroostbare Lucas aan z'n zijde. Maanden later keerde Edwin eenmalig terug als geest om zijn nog rouwende geliefde samen met de heksen uit Wicked te overtuigen door te gaan met z'n leven. Klinkt als een best romantisch einde, tot je naar de feiten kijkt. De schrijvers vonden het een goed idee om één van de weinige homo's dood te laten gaan aan een besmettelijke infectieziekte opgelopen tijdens een slippertje alleen om hem daarna terug te laten komen in een musical? Over beschamende stereotypes gesproken... 

1) Frits van Houten (Casper van Bohemen)

Afbeelding

Het is misschien wel de meest beruchte sterfscene in 25+ jaar GTST. In 1995 zat Frits van Houten nietsvermoedend champagne te nippen in bad toen hij schokkend bezoek kreeg. De persoon dumpte een tv in het water, waarna Frits in een flits geëlektrocuteerd werd. Tien jaar later kreeg zijn dood een bizar staartje. De moordenaar bleek tweelingbroer Hans en nou nog gekker... Het graf van Frits zelf was leeg. Van Houten werd destijds niet begraven, maar kunstmatig in leven gehouden in een cryo-unit in Wales. Uiteindelijk ontdekte zijn koelbloedige ex-vrouw Dian Alberts de vriezer. Ze besluit hem te openen om naar een verborgen amulet te zoeken. Als ze de buit binnen heeft, laat ze de langzaam ontdooiende bijna-dooie aan z'n lot over. Frits en elektronica... Het blijft een ongelukkige combinatie.

Meer over