De grote GTST-cliff countdown: De zes gekste gekkies van GTST

27 juni 2016 13:16 | amusement | Door Televizier

© RTL Nederland

Vrijdag 1 juli is het tijd voor de jaarlijkse GTST-cliff. Tot die tijd tellen wij af met de leukste GTST-lijstjes. Met deze week: de Psycho-soapaat, de 6 gekste gekkies van GTST.

"Gek" is een relatief begrip, maar deze zes komen wel degelijk voor die diagnose in aanmerking.

6) David Harkema (Bart Ettekoven)

Afbeelding

In 1991 kan Helen Helmink (Marlous Fluitsma) d'r geluk niet op als haar verloren zoon David ineens op de stoep staat. Hij is alles waar de lerares Nederlands op gehoopt had: slim, beleefd en vol ambitie om schrijver te worden. Helen is weg van hem, ook al vindt ze z'n eerste schrijfsels prutswerk. Al snel blijkt echter dat hij is ingehuurd door Martine Hafkamp om haar aartsrivale emotioneel kapot te maken. Maar de psychopatische Harkema laat zich niet zomaar gebruiken. Als Martine zich bedenkt en hem wil afschepen met 2000 gulden, gooit hij haar van de trap omdat 'ie bijna in Helens testament staat. David wordt helemaal de schurk van de soap als hij Peter Kelder elektrocuteert en Helen levend begraaft in een doodskist. In ware soapstijl ontwaakt Martine net op tijd uit haar coma om Helen te redden en David als schuldige aan te wijzen. Hij verdwijnt achter de tralies en is tot op heden niet meer gezien.

5) Wies Veldman (Arianne Fennema)

Afbeelding

Soms kan onbeantwoorde kalverliefde ontaarden in ongezonde obsessie. Dat is precies wat er gebeurde met tienermeisje Wies Veldman toen ze in 1993 in de serie verscheen. Ze speelde in hetzelfde volleybalteam als Roos (Guusje Nederhorst) en leerde zo Simon Dekker (Rik Engelkes) kennen. Wies valt als een blok voor de knappe huisarts met 't kuiltje in z'n kin en ontwikkelt spontaan stalkerneigingen. Dat begint onschuldig genoeg door "zomaar" een quiche voor 'm te maken en die langs te brengen in haar meest sexy outfit. Als blijkt dat Simon geen trek heeft in haar én de hartige taart, slaat de jaloezie toe. Wies wachtte een fataal noodlot, waarna Simon zich afvroeg of hij wel geschikt is voor z'n vak. Als huisarts had hij haar symptomen toch moeten herkennen? Til er niet te zwaar aan, Siem. Je bent het enige GTST-personage dat tot twee keer toe z'n geheugen compleet verloor simpelweg door ergens tegenaan te lopen. Dan zie je weleens iets over het, eh... hoofd.

4) Hein Lisseberg (Bas Heerkens)

Afbeelding

De nieuwste psychopaat is uitgerekend zelf psychiater. Rik de Jong leert de intellectuele, ietwat autistische seriemoordenaar Hein in de gevangenis kennen. Hij brengt Lisseberg in contact met Janine Elschot als ze een artikel over gevaarlijke criminelen wil schrijven. Wat bij één interview had moeten blijven, groeit al snel uit tot een benauwend psychologisch kat en muisspel waar zelfs Hannibal "Silence of the Lambs" Lecter ongemakkelijk van zou worden. Dat Janine sprekend op zijn ex-vrouw lijkt, helpt natuurlijk ook niet echt. Zelfs in de boeien en achter slot en grendel is Hein een dreigende, intimiderende aanwezigheid juist omdat hij zo koud en rationeel reageert. Maar hij zit veilig opgeborgen dus we hoeven ons nergens zorgen om te maken, toch?

3) Zeger-Philip van Zuylen (Jakob Nieuwenhuijsen)

Afbeelding

Sprookjes bestaan niet, maar wie vertelt dat Zeger? Hij dook op in de cliffhanger van het 25e seizoen waar hij Wiet op romantische wijze "ontvoerde" in een luchtballon. De droomprins bleek behoorlijk doorgedraaid, met een dubbele diagnose: hij lijdt zowel aan narcisme als psychotische schizofrenie. Zo zag hij zijn overleden grootmoeder en waande hij zich het sprookjesfiguur Blauwbaard. Om die reden stond hij Wiet naar het leven: ze was tegen zijn wil in z'n geheime torentje geweest. Daarnaast sloot hij Anna op in een cel, waardoor ze het gros van de dubbele feestaflevering krijsend door een kerkerraampje doorbracht. Uiteindelijk leek hij z'n dood tegemoet te vallen toen hij in Ierland van een klif sprong. Onlangs werd echter duidelijk dat Zeger nog leeft. Net als in de beste sprookjes komt het monster altijd nog eens terug.

2) Tanya Dupont (Mary-Lou van Stenis)

Afbeelding

Hoe later de avond, hoe schoner het volk. Die spreuk ging niet op voor Jef Alberts (Bartho Braat) toen tegen sluitingstijd de mysterieuze blondine Tanya zijn kroeg binnenstapte. Jef viel als een blok voor haar en liet zich zelfs overhalen mee te gaan op wereldreis zonder dat hij ook maar aan één van z'n vrienden aan haar had voorgesteld. Een paar weken later komt Tanya terug in Meerdijk, al noemt ze zich nu Tineke Steeg en krijgt ze zelfs een baan als kok in De Koning.  Na een lange reeks verwikkelingen ruikt Laura onraad en wordt Jef verward teruggevonden in Brazilië. Maar door een cliffhanger, zomerstop en een poosje in coma duurt het nog maanden voordat Tanya's ware psychopatische aard aan het licht komt. Ze is daarna nog zo verliefd op Jef dat ze Laura probeert te vermoorden met rattengif. Maar onkruid vergaat niet, dat geldt voor zowel La Selmhorst als Tanya, die zweert ooit terug te keren. Actrice Mary-Lou van Stenis liet zich voor de rol van Tanya inspireren door Dexter Morgan, hoofdpersoon van de gelijknamige Amerikaanse misdaadserie. Bescheiden als ze is, meent Mary-Lou niet aan Michael C. Hall te kunnen tippen. Toch heeft ze een blijvende indruk achtergelaten op menig fan.  

1) Wiet van Houten (Pip Pellens)
Afbeelding 

De nummer 1 is toch echt voor Wiet zelf, al was het maar omdat ze geboren werd toen haar moeder Hanny in een inrichting zat. In 2011 bleek Hanny's labiliteit erfelijk toen Wiet na een reeks emotionele tegenslagen doordraaide. Het viel ook niet mee: eerst verloor ze haar vriendje Edwin (Raynor Arkenbout) aan Lucas. Kort daarop leek het wat te worden met Noud, maar die ging er liever met Nina vandoor. Gefrustreerd en ongeliefd veranderde het goedlachse meisje in een tikkende tijdbom die wraak wilde nemen op Nina. Dat uitte zich eerst in moordlustige buien waarin ze met een schaar instak op kussens die ze voor haar rivale aanzag. Uiteindelijk stal ze het dienstwapen van haar broer Jack en richtte ze tijdens het huwelijksfeest van Noud en Nina een bloedbad aan. De bruid overleefde de tragedie, maar dat gold niet voor Nina's huishoudster Rosa. Actrice Elly de Graaf heeft het Wiet waarschijnlijk nog steeds niet vergeven.

Meer over