De jaren nul op televisie

Lieke van Lexmond, Peter van der Vorst en John Williams blikken terug op de eerste tien jaren van de eeuw. Wat gebeurde er in die tijd op televisiegebied?

Hét huwelijk

Op 2 februari 2002 lag alle bedrijvigheid in het hele land stil. Miljoenen mensen zaten óf voor de televisie, óf waren naar Amsterdam afgereisd voor het sprookjeshuwelijk van – destijds – kroonprins Willem-Alexander en de Argentijnse schone Máxima. De televisieregistratie vergde een uitgebreide regie. In De Wereld Draait Door legde regisseur Rudolf Spoor uit hoe hij te werk ging en hoe hij dé traan van Máxima tijdens het muziekstuk Adios nonino vastlegde.

De opkomst van realitysoaps

Nadat Bart Spring in ‘t Veld op 30 december 1999 de eerste reeks van Big Brother won, waren de reality-programma’s niet meer te stoppen. En het werd er niet beter op. In 2000 reisde een groep in De Bus door het land, om allerlei opdrachten te doen. In 2006 volgde De Gouden Kooi, waarin een afwisselende groep mensen in een grote villa in Eemnes opgesloten zaten en vooral ruzie maakten. Uiteindelijk won ‘terror’ Jaap Amesz, die de hele tijd alles kapot maakte en vuilnisbakken over zich uitstortte. Hij kreeg 1,3 miljoen euro, dat hij weer verloor omdat hij zijn vermogen bij de DSB-bank had ondergebracht. Utopia, nu op SBS te zien, is ook van Big Brother afgeleid.

Talentenjachten

Talentenjachten blijken kijkcijferkanonnen. Nadat de Soundmixshow in 2002 stopte, werd Idols in 2003 een hit. Niet alleen omdat kandidaten Jim Bakkum en Jamai Loman mateloos populair waren bij bakvissen, maar vooral omdat de juryleden geen spaan heel lieten van valszingende kandidaten. Daarop volgde een reeks talentenjachten die nog niet is gestopt. X-Factor, Popstars, So You Wanna Be a Popstar, So You Think You Can Dance, The Winner Is… en The Voice of Holland. En zelfs Idols komt weer terug, vanaf 23 maart. 

Joran van der Sloot

7 miljoen mensen keken op 3 februari 2008 naar Peter R. de Vries, Misdaadverslaggever. In deze uitzending werd Joran van der Sloot met een verborgen camera ondervraagd over de mogelijke moord op Natalee Holloway. Joran vertelde details over de verdwijning van Natalee, maar werd niet opgesloten. Inmiddels zit Van der Sloot een straf van 28 jaar uit in Peru voor de moord op Stephany Flores. 

Realitysoaps

Zangers, artiesten en sporters zetten massaal hun voordeuren open voor de nieuwsgierige kijker. De Vlaamse oud-doelman Jean-Marie Pfaff start de trend in 2002 met zijn familie. Patty Brard kon niet achterblijven met Patty’s Posse en Pat’s Life. Frans Bauer volgde ook met De Bauers, waarin zijn vrouw Mariska, hun kinderen en de rest van de familie tijdens hun afhaalmomenten bij plaatselijke Chinees Shirley worden gefilmd. Het leverde de levensliedzanger zelfs de Gouden Televizier-Ring op. Dat gold ook voor Gewoon Jan Smit. De Volendamse zanger liet vanaf 2005 iedereen meegenieten van zijn gezin en muziekvrienden en maakte Nick & Simon hiermee beroemd.

De presentatoren van de zero's

Rolf Wouters Het begin van de eeuw luidde de nadagen in van Rolf Wouters. Nadat hij bij RTL 4 Big Brother had gepresenteerd, stapte hij over naar de AVRO. Na Rolf’s Antwoordapparaat en Royal Rolf werd het stil rondom de presentator. In een interview in 2014 zei hij dat hij wel graag terug wilde op tv, maar niet zag hoe. 

Yvon Jaspers kwam, zag en overwon. Nadat ze bekend werd met Het Klokhuis, brak ze echt door met Boer Zoekt Vrouw. Daarna volgden onder meer Over Mijn Lijk en Liefs Uit... en deelname aan Wie Is de Mol? Het leverde haar vier keer een Zilveren Televizier-ster op én een miljoenenpubliek bij BZV

Tooske Breugem was het gezicht van talentenjachten en realityseries, zoals Idols, Popstars, Bloed, Zweet & Tranen en De Nieuwe Uri Geller. Het werd wat minder toen ze naar SBS 6 ging en kinderen kreeg met Bastiaan Ragas. Onlangs kwam ze terug met min of meer dezelfde formats bij de EO: tuiniertalentenjacht Van Hollandse Bodem en In de Ban van de Condor.

Reageren