De Kwis stopt er mee

18 maart 2018 10:09 | amusement | Door Televizier

© annemieke van der togt - togtstrip fotografie

De kwis gaat stoppen. De vier komieken zijn al bezig aan hun laatste seizoen. Eind april valt definitief het doek voor de komische show. 

Zoals altijd maken de heren van het nieuws een subtiel grapje. Hun naderende afscheid werd namelijk in de eerste aflevering verwerkt.

Inkwisitie

CDA-minister De Jonge was namelijk te gast en kreeg tijdens slotspel De inkwisitie de vraag of het programma na dit seizoen moest stoppen. Omdat hij maar een beperkt aantal maal "nee" mocht antwoorden, zag De Jonge zich genoodzaakt "ja" te zeggen. En de heren van De kwis houden zich aan hun woord. Kort na de uitzending lieten ze een persbericht uitgaan waarin het nieuws werd bevestigd.

"Schokkend"

In het persbericht noemt Kwis-co-host Rob Urgert het "schokkend" dat de overheid mag bepalen wat er op de Nederlandse TV komt. Van der Laan en Woe zijn geschokt maar begrijpen het wel: "We moeten wel, als wij zélf onze Inkwisitie al niet serieus nemen, kunnen we dat ook niet verwachten van onze gasten? Maar het is een gigantische klap."

De laatste zes

De kwis zag in 2011 het levenslicht als rubriek in Pau!l, de toenmalige zaterdagavondshow van Paul de Leeuw. Later keerde het terug in zijn nieuwe show Langs de Leeuw voordat het gepromoveerd werd tot volwaardig programma met De Leeuw als gastheer. De kwis bleek zowel een kritisch als commercieel succes: gemiddeld kijken wekelijks zo'n 1.5 miljoen mensen en het programma kreeg een Zilveren Nipkow-nominatie en twee TV-Beelden. 

De laatste aflevering van De kwis is op zaterdag 28 april, daarna stopt de lopende band definitief.

Meer over