De loting van het Eurovisie Songfestival 2023 komt eraan: dit is wanneer

26 januari 2023 16:30 | amusement | Door Judith Regeling

© Nathan Reinds/NPO/NOS/AVROTROS
Het duurt nog even voordat het Eurovisie Songfestival-geweld weer losbarst, maar toch wordt de eerste hobbel vandaag al genomen. Het is tijd voor de Allocation Draw, oftewel de loting.

De loting is vanavond rond 8 uur 's avonds (Nederlandse tijd) te zien via de video hieronder.

Lees ook: Mia Nicolai en Dion Cooper namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival 

Eurovisie Songfestival

De loting van het Eurovisie Songfestival is altijd wel een dingetje, want het bepaalt toch al het een en ander. Zo zal vanaf volgende week duidelijk zijn in welke halve finale Mia Nicolai en Dion Cooper moeten optreden - die van de dinsdag of de donderdag - en in welke helft van die show. Vaak is het zo dat een plek laat in het schema favoriet is: de hoop is dan dat het nummer bij de telefonische stemmers nog vers in het geheugen zit.

European Broadcasting Union

Dit jaar is dat belangrijker dan ooit. De jury's van alle landen hebben namelijk dit jaar minder invloed tijdens de halve finales. Voorheen was het zo dat de finalisten voor 50% door het stemmende publiek werden bepaald en voor 50% door alle juryleden van de deelnemende landen. In 2023 is dat anders. Vanaf dan heeft enkel het publiek invloed, zo maakte de European Broadcasting Union eerder al bekend. De stemprocedure in de finale blijft wel gelijk.

Lees hier alles over

Allocation Draw 2023

Voordat we echter aanbeland zijn bij de halve finales en de finale is het dus eerst tijd voor de loting. Tijdens deze show vinden er eerst wat traditionele activiteiten plaats zoals een officiële overdracht van Italië naar het Verenigd Koninkrijk. Daarna volgt de loting. Ook dit jaar worden alle landen verdeeld over diverse potten om zo de kans te verkleinen dat landen die vaak op elkaar stemmen bij elkaar komen. Nederland zit onder meer in een poule met België, Tsjechië, Moldavië, Polen en Roemenië. 

De show wordt gepresenteerd door Rylan Clark en Aj Odudu van BBC.

Het Eurovisie Songfestival 2023 vindt plaats van dinsdag 9 t/m zaterdag 13 mei. 

Meer over