Bekroond na eerste seizoen...

De Luizenmoeder wint Zilveren Nipkowschijf

22 juni 2018 09:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 3
De luizenmoeder is een prijs rijker: de hitcomedyserie over het reilen en zeilen op basisschool De Klimop heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen voor beste tv-programma volgens tv-critici.

De luizenmoeder was de enige comedy onder de genomineerden. De andere twee kanshebbers waren Esrin in wonderland en In het spoor van IS.

Hartelijk lachen

De Nipkowjury koos onder meer voor De luizenmoeder omdat de serie aan een maatschappelijke behoefte bleek te voldoen: "In een land dat bij het minste of geringste tot op het bot is gepolariseerd, konden we tien weken hartelijk lachen om onszelf en onze stokpaardjes, dogma’s en sociale ongemak. En we bleken daar behoefte aan te hebben: kijkcijferrecords – zowel ouderwets lineair als in de vorm van moderne stream starts – sneuvelden week na week."

Winnaars

De luizenmoeder sluit zich aan in een lange rij eerdere winnaars die doorgaans vooral documentairemakers zijn. Zo wonnen Schuldig, Onze Man In Teheran, Het Nieuwe Rijksmuseum, O’Hanlons Helden en Kijken in de ziel. Iets lichtere NPO-programma's die met de schijf aan de haal gingen waren DWDD, Zondag met Lubach en de dramaserie Ramses. RTL 4 is de enige commerciële zender met een Nipkowschijf, die werd in 2002 verdiend door Barend & Van Dorp.

Meer over