Wie eet al die taart op?

De meest gestelde vragen over Heel Holland Bakt

31 januari 2021 10:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Elvin Boer
Elk seizoen roept Heel Holland bakt vragen op bij de trouwe kijkers. Drie prangende bakkwesties krijgen nu een antwoord

Tekst: Dominique Hofman

Hoelang duren de opnames?

Twee dagen lang, van 9.00 tot minstens 18.00 uur, is het een drukke boel in de tuin van Kasteel Maarsbergen. Tussen het bakken door doet een groep assistenten de afwas in een spoelkeuken verderop. Vervolgens zetten ze ingrediënten en bakgereedschappen klaar voor de volgende opdracht. De jurybeoordeling duurt vijf tot tien minuten per persoon, maar voordat het zover is moeten er ook nog mooie close-ups van het gebak worden gemaakt, de ‘beauties’. Dat karwei neemt per opdracht minimaal een uur in beslag.

Wie eet al dat gebak op?

Eén hapje nemen de juryleden van elk baksel, twee als ze het echt lekker vinden. Gelukkig gaat de rest niet de vuilnisbak in. De kandidaten proeven nieuwsgierig van elkaars creaties, en de camera- en geluidsploeg lusten ook wel wat. De restjes nemen de kandidaten mee naar huis. Al het lekkers naar de Voedselbank brengen heeft weinig zin. Het staat vaak urenlang buiten de koeling, een taart met botercrème, fruit of mousse is daardoor een dag na de opnames niet al te best meer.

Hoe bereiden de kandidaten zich voor?

Een goed begin is het halve werk, dat geldt ook voor de bakkers. Van tevoren horen ze wat de signatuuropdracht en het spektakelstuk zijn, waarna ze thuis hun recepten testen. Toch een snufje zout hier, een theelepel kaneel daar. Anderhalve week voor de opnames sturen de bakkers hun recepten door, zodat de productie alvast boodschappen kan doen. Zes dagen later volgt de definitieve versie, die voor hen klaar ligt op hun werkbank. En de voorbereiding op de technische opdracht? De instructies hiervoor zijn heel summier, dus leren veel kandidaten enkele basisrecepten uit hun hoofd.

Heel Holland bakt | NPO 1 | Omroep MAX | 20.20 uur

Meer over