Uitstel van Executie

De moeiteloze magie van Martijn Krabbé

21 juni 2021 11:39 | amusement | Door Jef Willemsen

© RTL Nederland

Waar zou RTL 4 zijn zonder Martijn Krabbé? De 53-jarige presentator en programmamaker is al meer dan vijfentwintig jaar de stille, onmisbare kracht van de zender.

RTL 4 zendt vanaf deze week Uitstel van executie, Kopen zonder kijken en Het beste van 10 jaar The voice of Holland opnieuw uit. Verbindende factor in deze uiteenlopende RTL-programma’s is Martijn Krabbé. De veelzijdige tv-man in vijf gedaantes.

Mr. Woonshow

Martijn Krabbé is alweer sinds 1994 een vaste waarde bij RTL 4, maar dat was nooit zijn ambitie: “Ik deed de Postcodeloterij show bij de TROS. Daar ontstond ruzie, waarna het programma naar RTL verhuisde en ik meeging.” Zijn eerste grote succes volgde in 1998 met In Holland staat een huis, een verbouwprogramma waarin buren elkaars woning een radicale make-over gaven. Krabbé bleek direct op zijn plek: hij combineert oprechte interesse en ontembaar enthousiasme met een gehaaid gevoel voor humor en veelzeggende blikken in de camera als verbouwingen verkeerd uitpakken. Door het succes van In Holland staat een huis groeit hij uit tot Mr. Woonshow.

Geen one trick pony

Krabbé weigert een one trick pony te zijn: hij waagt zich met succes aan alle genres: van spelshows en hulptelevisie naar zo’n beetje elke talentenjacht die RTL uitzendt: van Idols en X Factor tot The voice of Holland. Hij weet altijd de juiste toon te raken, al verandert niet alles wat hij aanpakt in goud. In 2013 maakt Krabbé zijn acteerdebuut naast zijn vader Jeroen in de dramaserie De man met de hamer. Het blijft bij één seizoen.

Snoepreisjes

Toch laat hij zich niet kisten: “Ik ben nu te oud om bang te zijn voor wat mensen van me vinden. Als je iets graag wilt en je krijgt er de kans voor, dan moet je jezelf die niet onthouden.” Daarom maakt Krabbé de laatste jaren ook programma’s rond zijn grote passie: eten. Hij ging op culinaire ontdekkingsreis met Herman den Blijker, tekende voor Grillmasters, voegde afgelopen seizoen het smakelijke Snackmasters aan dat rijtje toe en produceerde de horecarealityserie Brut: Dromen onder grote druk.

Conducteur

Aan de basis van Krabbé’s succes staat onder meer zijn oer-Hollandse nuchterheid. Vrijdagavond is al sinds 2010 Voice-avond, Krabbé stond aan de wieg van de talentenjacht én is het gezicht van de twee minstens zo succesvolle spin-offs. Zelf blijft hij bescheiden over zijn bijdrage: “The voice is het feest van de talenten, zij moeten shinen. Ik doe als presentator slechts de dienstregeling en sta daar als conducteur met een spiegelei en een fluitje.”

Leermeester

Zijn Voice-collega’s Jamai Loman, Chantal Janzen en Lieke van Lexmond zien Krabbé niet zozeer als conducteur maar als leermeester, en ook SBS-ster Jan Versteegh beschouwt Krabbé als de beste showmaster van Nederland: “Hij verstaat de kunst om presentatie moeiteloos te laten kijken en sfeerbepalend te zijn zonder te overheersen.”

Meer over