En hoe gaat het nu met Herman?

De nieuwe deelnemers van De Wereld Rond met 80-jarigen

Dennis van der Geest neemt opnieuw acht tachtigers mee op een wereldreis waarbij ieders ultieme droom wordt vervuld. Wij spraken met Herman, die vorig jaar meeging: “Ik heb er échte vrienden aan overgehouden.”

Wie vorig jaar keek naar De wereld rond met 80-jarigen kent vast Herman (82) nog wel: de sympathieke Fries die nog nooit had gevlogen. Een warme man die altijd het hoofd koel hield. We vroegen Herman een jaar na zijn deelname of de wereldreis zijn leven heeft veranderd.

Moskou

Dat blijkt zeker het geval te zijn: “Op de eerste plaats heb ik een andere kijk gekregen op verschillende dingen. Ik weet nu als ik op tv zo’n spotje met een hongerend kind zie, dat er daar zo ongelofelijk veel van zijn in derdewereldlanden. Verschrikkelijk, wat ik daar heb gezien. Ik doneer al jaren aan SOS Kinderdorpen en besef nu dat je nooit genoeg kunt geven. Ik moet ook nog vaak aan Moskou denken. Die mensen daar kunnen niet lachen. Allemaal stroeve gezichten, ook in het hotel, overal. Achter de moderne gebouwen leven mensen in een soort kazernes. Onvoorstelbaar. Als je dat met ons vergelijkt, dan leven wij als prinsen en prinsessen.”

Nieuwe vrienden

Behalve alle indrukken die hij heeft opgedaan, heeft Herman aan de reis ook een paar goede vrienden overgehouden. “Met Diny en Paul heb ik nog regelmatig contact. Soms ook met Rita, maar die heeft het erg druk en zegt vaak af. Jammer genoeg is Willem in december overleden. Hij was echt een heel goede vriend. Willem en ik kwamen geregeld bij elkaar. Het begon ermee dat Willem, Paul en ik een dag naar Diny gingen. Dat was hartstikke mooi. Toen zei Paul: “Volgende keer bij mij.” Daarna zijn ze bij mij in Friesland geweest en heb ik ’s middags een orgeldraaier gehuurd. Dat vond Paul met zijn circusachtergrond wel mooi. Paul en Diny zijn vrienden van me geworden, échte vrienden. Ik mis er alleen een heel erg, dat is Willem.”

Parachute springen

Zelfs Hermans doen en laten blijkt veranderd te zijn: “Ik ga er vaker uit dan vroeger.” Vóór De wereld rond met 80-jarigen durfde Herman niet te vliegen, maar afgelopen jaar is hij met een van zijn kinderen naar Oostenrijk gevlogen. “Als de kinderen nu zeggen: ‘Ga je morgen mee’, dan zeg ik niet nee.” Herman droomt nog regelmatig van de parachutesprong die hij maakte: “Ik zie Dennis van der Geest nog zo voor me. Dat hij me begeleidt naar het vliegtuig en dat hij me weer opvangt als ik beneden ben. Hij is een geweldige man. Beter konden wij het niet treffen.”

De nieuwe deelnemers

Alle deelnemers aan de tweede editie van De wereld rond met 80-jarigen hebben het nodige meegemaakt. Bijna iedereen verloor zijn partner, sommigen verloren zelfs een kind. De meeste deelnemers zagen nooit een vliegtuig van binnen en sommigen zijn zelfs nooit verder geweest dan Nederland of België. Wat ze verder gemeen hebben is dat ze na een leven van hard werken en voor- en tegenspoed niet bij de pakken zijn gaan neerzitten en volop in het leven staan.

Nelly (80) doet onder andere vrijwilligerswerk in een verzorgingshuis. Belangrijk voor haar is dat ze er altijd tiptop uitziet. Dat een tachtiger prima op hakken kan lopen bewijst Nelly dagelijks. De jeugddroom van deze voormalige kroegbazin: als mannequin over de catwalk lopen.

Betsy (82) uit Venlo heeft zware jaren achter de rug na het verlies van haar dochter. Karateka Betsy vocht zichzelf letterlijk door de ellende heen in de sportschool. Haar grote droom is om met een echte sensei te trainen.

Corrie (85) zou heel graag een keer vliegen. Het liefst naar een mooie bestemming waar zij en haar overleden man altijd van gedroomd hebben. Ze wil daar zijn as uitstrooien.

Annie (81) is een rasechte Haagse. Haar broer emigreerde op zijn achttiende. Alleen al bij het idee hem weer te zien, springen bij Annie de tranen in de ogen.

Lou (85) heeft als grote hobby de oudheid en archeologie. Een bezoek aan een van de zeven wereldwonderen is zijn grote droom.

Jopie (80) is dagelijks bij ‘zijn’ voetbalclub te vinden. Zijn grote droom? Een voetbalwedstrijd met grote spelers zien in een Zuid-Amerikaans land.

Willem (80) heeft nog nooit gevlogen en zou dat heel graag een keer doen. Het liefst onder een waterval door, zoals zijn in 2015 overleden dochter ooit heeft gedaan.

Freek (83) is gek op vissen. Hij doet het altijd en overal en zijn inklapbare hengel gaat mee op reis. Een van Freeks dromen is nog eens een grote vis te vangen op zee.

De wereld rond met 80-jarigen, woensdag - SBS 6 • 20.30 uur

Meer over:

Reageren