Met Margriet van der Linden

De nieuwe talkshow M begint vandaag

14 mei 2018 12:49 | amusement | Door Irma Tomas

© Robin De Puy KRONCRV

Maandag begint de langverwachte talkshow van Margriet van der Linden. Een zware opgave voor haar, de makers én de NPO, want tot nu toe bleken zomervervangers van De wereld draait door weinig succesvol. Kan M het tij keren? Wij spraken de producente en tv-columniste Angela de Jong.

De wereld draait nog maar een half jaar per jaar door. DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk heeft voortaan zes maanden zomervakantie in plaats van drie. Afgelopen jaren werd de zomerstop van de populaire talkshow – dagelijks gemiddeld 1,3 miljoen kijkers – gevuld met flops en herhalingen. Nu Matthijs een groter gat achterlaat – DWDD keert pas op 24 september terug – ging de NPO op zoek naar een volwaardige vervanger. De keuze viel op een talkshow met Margriet van der Linden, geproduceerd door het bedrijf Human Factor dat ook Zondag met Lubach maakt. De grote vraag: is M wél een blijvertje?

Producent Irene van den Brekel

“Vorig jaar maakten we met Margriet van der Linden de serie How to be gay, die vanaf 28 september wordt uitgezonden”, vertelt Irene van den Brekel van productiebedrijf Human Factor. “Tijdens dat proces zagen we hoe naturel, echt en goed zij is. Margriet is aanstekelijk en grappig en heeft een eigen manier van dingen brengen. In een gesprek met de NPO, waarin we hoorden dat DWDD minder afleveringen ging maken, kwamen we op het idee dat Margriet heel geschikt is om een nieuwe dagelijkse talkshow te maken.”

Sinds een paar weken is de redactie vol aan de slag. Inhoudelijk wil en kan Van den Brekel er weinig over zeggen. “Omdat er nog van alles kan veranderen; we zijn nog volop rubrieken aan het ontwikkelen. Bovendien zijn we grotendeels afhankelijk van de actualiteit.”

Wel benadrukt ze dat het geen ‘DWDD-achtig’ programma wordt. “De overeenkomsten zijn het genre en tijdslot, maar ik wil geen enkele parallel met DWDD leggen. We willen ons eigen programma ontwikkelen, met een eigen smaak, kleur en Margriet-sfeer. Dat kost tijd. Daarom bouwen we het langzaam op, in de luwte van de zomer. Ik hoop dat we uiteindelijk een vaste plek op de vooravond kunnen veroveren.”

Angela de Jong

‘Logisch’ noemt Angela de Jong de keuze voor Margriet van der Linden als zomervervanger van Matthijs van Nieuwkerk. “Zij stond bovenaan mijn lijstje. Ik leerde haar waarderen in Wie is de Mol? en in Moltalk doet ze het zo goed. Ze is gevat, heeft ironie en is eigen genoeg om een talkshow te dragen. Ik vind haar een beetje de vrouwelijke Matthijs, maar dan wat minder grachtengordel. Ik denk dat ze een groot publiek kan vermaken.”

Of M kan uitgroeien tot een evenknie van DWDD? “Dezelfde kijkcijfers zal ze niet halen, simpelweg omdat er in de zomer minder tv wordt gekeken. Het voordeel daarvan is wel dat Margriet zich in de luwte kan ontwikkelen. Bovendien krijgt ze de kans om zich, net als Eva Jinek, te bewijzen. En ze heeft het tijdstip mee; Tijd voor MAX haalde ook goede kijkcijfers, terwijl het zo anders is dan DWDD.” Angela’s tips voor Margriet: “Maak een programma dat bij je past en waarin je je lekker voelt. Ik hoop ook dat ze er haar eigen stempel op kan drukken, door bijvoorbeeld wat meer vrouwen aan tafel te krijgen. En blijf dicht bij jezelf. Dat doen Martine van Os en Sybrand Niessen ook in Tijd voor MAX. Je ziet dat dat werkt.”

M - elke werkdag, NPO 1 • 19.00

Meer over