De opvallendste rollen van Georgina Verbaan

2 oktober 2017 10:48 | amusement | Door Televizier

© ANP

Ze speelt deze week in Dokter Tinus als Zofia, een eigenzinnige Poolse interieurverzorgster. Een kolfje naar de hand van Georgina Verbaan, die zich al twintig jaar voor en achter de camera ontwikkelt. Welke rollen springen eruit?

GTST-Georgina

Georgina had in de begin­dagen last van typecasting. Het ­Nederlandse publiek leerde haar in 1997 kennen als de ­naïeve, puberende Hedwig Harmsen. Met haar onbezonnen, lekker gekke gedrag bezorgde ze drie seizoenen lang haar oom Govert nóg meer grijze haren. Het imago van vrolijke, warhoofdige losbol blijft aan haar plakken, ook nadat ze de soap in 2000 had verlaten.

De Costa!-dagen

Georgina’s volgende stap was een hoofdrol in Costa! De speelfilm over het wel en wee van knappe, Nederlandse proppers in de Spaanse zon is zo’n succes dat regisseur Johan Nijenhuis er een tv-serie van mag maken. Georgina speelt mee in het eerste seizoen. Dankzij Costa! ontdekt Nederland dat Georgina best een aardig moppie kan zingen. Ze scoorde in 2001 zelfs een bescheiden discohitje met Ritmo, een cover van een song die tijdens de opnames vaak werd gedraaid.

't Schaep met de 5 pooten

Georgina moest een veel groter beroep doen op haar zangtalent toen ze in 2006 gecast werd als Lena ‘Hallo, gezellig!’ Braams in de remake van ’t Schaep met de 5 pooten. Vijf series lang was Georgina een vaste waarde in het ensemble als de weinig snuggere Amsterdamse met het moddervet Mokums accent. Toch was ’t Schaep veel meer dan lachen, gieren en brullen: Lena groeide in de loop der jaren uit van losbandig meisje en gevallen vrouw naar zelfbewuste, jonge moeder.

Tikwerk

Sinds ’t Schaep kiest Georgina ogenschijnlijk bewust voor zwaardere rollen en serieuzere personages. Zo gaf ze in 2011 gestalte aan de sikkeneurige journaliste Touba Blauwboer in de NCRV-dramaserie Mixed up. Buiten de set blijkt ze ook aardig overweg te kunnen met een tekstverwerker: ze schrijft columns voor NRC Next en Lux, en publiceerde vorig jaar haar eerste boek Loze ruimte.

KLEM

2016 was ook op tv-gebied een druk jaar voor ­Georgina. Ze speelde hoofdrollen in het jammerlijk geflopte La famiglia en in KLEM, waarin ze vriend en vijand versteld deed staan. Als Kitty van Mook liet Georgina haar bereik zien: zonder gek of grappig te doen portretteerde ze de ex-vrouw van topcrimineel Mawrius die toch niet zo’n slachtoffer bleek als gedacht. Als een vaardige kameleon ging Georgina op in Kitty, zelfs haar Amsterdamse accent deed niet denken aan Lena Braams.

Dokter Tinus

Voor haar gastrol in Dokter Tinus haalt ­Georgina opnieuw een accentje uit de kast. Ze speelt Zofia, een Poolse poetsvrouw die dankzij haar ‘niet lullen maar poetsen’-mentaliteit de aandacht van de dokter trekt. Het gros van haar spel is non-communicatief, waarmee ze ­bewijst ook zonder woorden een verhaal te kunnen vertellen. Mocht Georgina ooit nog eens besluiten in de huid van een doofstomme mimespeler te kruipen, dan zouden wij niet verbaasd zijn.

Dokter Tinus maandag 20.30 uur • SBS 6

Meer over