De Slimste Mens finaleweek III: Sander Kok overleeft finale nipt

30 augustus 2017 21:45 | amusement | Door Televizier

De slimste mens is toe aan haar finaleweek. Op de derde dag krijgen Marjan van den Berg en Sander Kok concurrentie van de terugkerende Thomas Olde Heuvelt.

Thomas en Marjan kennen elkaar al uit de reguliere afleveringen, waarin de Margriet-columniste pijnlijk genoeg het spel uit werd gewerkt door de thrillerschrijver die ze zo goed vindt. Omdat beide goed genoeg scoorden in het klassement, kruisen ze de degens nu opnieuw. Wel met concurrentie van Sander Kok, die flink op stoom is en de vorige twee afleveringen won. Ook in het opwarmrondje 3-6-9 gaat hij weer lekker met zijn kennis over de inquisitie, bondage en de biografie van Sonja Barend.

Afbeelding

Open deur

Maar het eerste echte verschil maakt Sander pas in ronde twee, de open deur. Als Thomas over de gulden maar één goed trefwoord weet te noemen, pikt het model nog wat seconden met het antwoord 'florijn'. Bij de vraag aan Marjan over de cito-toets sprokkelt Sander niet 550 punten, maar wel een respectabele 20 punten binnen. En bij zijn eigen vraag over Liverpool kan hij pas echt helemaal los: Groot-Brittannië, havenstad, The Beatles, You'll never walk alone... Hij weet het allemaal!

Afbeelding

Puzzel

Marjan lijkt in een zeer penibele situatie beland met slechts 41 resterende seconden, maar in de puzzelronde vecht ze zich terug. Ze legt in een mum van tijd de drie juiste verbanden. Ook Thomas flikt dit kunstje. Sander, die aan deze ronde begon met een riante voorsprong, slaat een beetje dicht. Na één goed antwoord laat hij heel wat seconden wegtikken. Met een tweede juist verband op zak past hij direct. Marjan maakt de puzzel af en is weer helemaal back in the game.

Afbeelding

Galerij

Met deze kleine verschillen is de galerij-ronde extra spannend, maar de kandidaten laten zich alle drie niet van de wijs brengen. Marjan krijgt een hele rits standbeelden van dictatoren te zien en schudt Castro, Lenin, Mao et cetera zo uit de mouw. Thomas mag de elementen uit het periodiek systeem benoemen en doet dat zeer verdienstelijk, waarna Sander afgeplakte toetsen op het toetsenbord voorgeschoteld krijgt. De leestekens gaan prima, maar bij de Y moet hij het hele alfabet langsgaan om tot het juiste antwoord te komen. Tactisch!

Afbeelding

Collectief geheugen

Tijd voor de beslissende ronde. Marjan mag associëren rond een fragment over Ayaan Hirsi Ali, maar komt daarbij niet zo ver. Hier slaat Thomas toe: met twee goede antwoorden haalt hij de 30 én 40 seconden binnen. Hoewel Sander goed scoort met zijn vraag over Theo Maassen, is het niet genoeg om Thomas nog bij te benen: de thrillerschrijver weet maar liefst vier goede antwoorden te noemen over Boris Johnson. Na twee winsten op rij moet Sander de dagoverwinning aan Thomas laten.

Afbeelding

Finale

De finale gaat dus tussen Marjan en Sander, die met 272 en 298 seconden behoorlijk bij elkaar in de buurt zitten. Marjan mag beginnen en speelt wat seconden van Sander weg, hij doet vervolgens hetzelfde bij haar. Maar na een aantal keer stuivertje wisselen blijft Marjan tegen een achterstand aankijken. Als de moeder van Merel Westrik dichtklapt bij een vraag over de Oslo-akkoorden, staat het opeens 57 tegen 99.

Marjan mag starten met het thema Toscane, noemt de antwoorden Italië en Florence goed en past vervolgens met 46 seconden op de klok. Sander mag deze vraag afmaken en speelt Marjan met het antwoord 'wijnstreek' naar 26. Dan volgt de tactische zet die Bob Fosko gisteren naliet: hij wacht net zo lang tot hij met 25 seconden onder Marjan zit. Dan is het een koud kunstje om Marjan te verslaan: Sander hoeft bij de vraag over Jim Bakkum maar twee antwoorden goed te hebben. Zanger, Idols... En weg is Marjan.

Morgen nemen Thomas en Sander het op tegen Radar Radio-presentatrice Mischa Blok.

Afbeelding

 

 

Meer over