De Slimste Mens nu ook met wintereditie op Nederland 1

Welke bolleboos volgt Pieter Derks op als winnaar van kennisquiz De Slimste Mens? De komende zes weken strijden vele bekende Nederlanders om de titel onder leiding van Philip Freriks.

Joris Linssen krijgt in de eerste aflevering tegenstand van acteur Waldemar Torenstra en operazangeres Tania Kross. Een van hen moet na de eerste aflevering het strijdtoneel al verlaten. Zo komt er ruimte voor andere deelnemers, onder wie dj Annemieke Schollaardt, schrijfster Marion Pauw, ­politicus Wim van de Camp, atleet Rens Blom en actrice Hetty Heyting.

De Slimste Mens

In De Slimste Mens krijgen de kandidaten in verschillende ronden soms lastige vragen voor de kiezen. ‘Wat is ­bijvoorbeeld Nederlands kleinste bewoonde Waddeneiland?’ en ‘Uit hoe veel spelers bestaat een korfbalteam?’. De kijker kan dus volop meedoen en dat maakt de quizshow ontzettend populair.

Verschillende rondes

Maar het spelletje bestaat niet alleen uit simpelweg ‘ vraag- en antwoord’. De uitdaging is juist dat er allerlei soorten vragen zijn. Zo kan het voorkomen dat de deelnemer lijstjes rond een thema moet geven of trefwoorden bij een filmpje over de recente geschiedenis uit de hoge bol moet toveren.

Seconden winnen

Door vragen goed te beantwoorden kunnen er seconden worden gewonnen, maar deze seconden gaan er weer af door na te denken. Wie de meeste seconden over heeft is De Slimste Mens van de dag en gaat door naar de volgende aflevering.  Na een paar weken nemen de grootste bollebozen het tegen elkaar op in de grote finale.

NCRV-quiz

Sinds 2012 is De Slimste Mens een van de populairste quizprogramma’s bij de NCRV.  Naar de finale tussen Pieter Derks en Charly Luske keken ruim een miljoen mensen. Pieter verwierf uiteindelijk eeuwige roem als de 'Slimste Mens'. De quiz met een knipoog wordt gepresenteerd door Philip Freriks en mopperkont Maarten van Rossem geeft op zijn eigen droge wijze commentaar.

Nieuw seizoen

De wintereditie van De Slimste Mens start vanavond om 20.25 uur op Nederland 2.

Reageren