De Wie Is De Mol-ontknoping: een kijkje achter de schermen

6 maart 2015 07:35 | amusement | Door Televizier

© Sam Nijssen

Wie Is De Mol had voor het eerst een live ontknoping: een spektakel. Marlijn: “Dit is wat Willem-Alexander en Máxima meemaken op het bordes en opeens sta ik daar!”

Een man en een vrouw lopen het Vondelpark in, richting Vondel CS, het ‘verenigingshuis’ van omroep Avrotros. Verbouwereerd kijken ze naar de mensenmassa die zich daar buiten verzameld heeft. Wat is hier aan de hand?

“Wij komen voor Opium,” zegt de man tegen de Avrotros-gastvrouw bij de ingang. Opium, het cultuurprogramma van Cornald Maas, wordt normaal gesproken elke donderdag live uitgezonden vanuit Vondel CS. “O, maar vanavond is er geen Opium,” legt de gastvrouw uit. “Waarom niet? Wat is er dan hier?” vraagt de vrouw.

Het stel lijkt als enige in het hele Vondelpark niet door te hebben wat er gaande is: straks wordt hier de vraag beantwoord die zo ongeveer heel Nederland de afgelopen weken bezighield.

Groene loper

Op het Vondel CS-gebouw staat levensgroot het Wie Is De Mol-logo geprojecteerd, honderden fans staan buiten langs de groene loper en op grote schermen is eerst de aflevering van vorige week nog eens te zien om de spanning op te voeren.

Oud-kandidaten als Sofie van den Enk, Susan Visser, Edo Brunner en Inge Ipenburg druppelen langzaam naar binnen. De diehard fans houden iedereen in de gaten. “Inge, mag ik je handtekening?”

Iets voor achten komt presentator Art Rooijakkers even naar buiten voor een aankondiging vlak voor het NOS Journaal. Camera’s aan kranen zoeven over het publiek. Art vraagt aan de uitzinnige massa wie Rik verdenkt, wie Marlijn en wie Margriet. Steeds is het gejoel ongeveer even hard.

Bloemenhint

“Het moet Margriet wel zijn,” zegt Molloot Mark Kievits, die al sinds drie uur ’s middags in het Vondelpark is en zo een plekje vooraan, vlak langs de groene loper heeft bemachtigd. Hij heeft in de WIDM-app vol op Margriet ingezet en is daarmee in de minderheid: meer dan de helft van de app-gebruikers ging voor Rik.

Toch weet Mark het zeker: “Vooral de bloemenhint vond ik heel duidelijk.” De Mol legde steeds bloemen bij de briefjes aan de kandidaten. Als Margriet inderdaad de Mol is, is het nog spannend wie er wint: Rik of Marlijn. Maar ook daar is Mark wel over uit: “Rik wordt de winnaar.”

Schoonfamilie

Meteen na het NOS Journaal staat Art weer op de trap voor een live spotje, dat eindigt met gejuich van het publiek. Als de camera’s even uit zijn, geeft Art het publiek aanwijzingen voor straks. “Dat kan wel iets enthousiaster toch? Het is niet een verjaardag van je schoonfamilie!” Ondertussen zijn de finalisten, Rik, Margriet en Marlijn, aan het begin van de groene loper gesignaleerd. Ze moeten daar nog even wachten.

Iets na half negen is het dan zover: de uitzending begint. Art staat nog even buiten en tijdens de leader snelt hij naar binnen. Daar praat hij eerst kort met de zeven afvallers, maar al snel is het tijd voor de grootse entree van de finalisten. Rik, Marlijn en Margriet lopen over de groene loper en zwaaien nog even naar de mensenmassa voordat ze naar binnen gaan.

Daar slaan ze rechtsaf, naar de studio waar Art en de andere kandidaten aan tafel zitten, met daaromheen familie en vrienden van de finalisten, aangevuld met oud-WIDM-deelnemers en enkele grote fans. Aan de andere kant van Vondel CS kijken pers, Avrotros-medewerkers, nog wat oud-WIDM-deelnemers en Moltalk-presentatoren Patrick Martens en Viviënne van den Assem op een groot scherm naar de ontknoping.

Surrealistisch

Na de onthulling van Margriet als Mol volgt een ontzettend lang applaus: buiten, in de studio en in de andere ruimte van Vondel CS. Ook als bekend wordt dat Rik de winnaar van de pot is, is er weer luid gejoel. Rik vertelt na afloop: “Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Het is fantastisch! Ik werk voor het nieuws en ik heb nooit applaus, dus dit is heel bijzonder.”

“We zijn eind van de middag al hier gekomen. Toen we even naar buiten gingen, zagen we hoe veel mensen er stonden. Daar schrokken we enorm van! Maar we hebben er ook enorm om moeten lachen, omdat het zo surrealistisch is.”

Bordes

Als Margriet eenmaal haar molacties heeft toegelicht, gaan de finalisten naar buiten voor een balkonscène. Marlijn is onder de indruk van het spektakel: “Waanzinnig! Dit is wat Willem-Alexander en Máxima meemaken op het bordes en opeens sta ik daar! In m’n jurkie! Ongelofelijk, zoveel mensen, zoveel applaus.”

Ze vond het event wel spannend: “We hoorden pas dat er een live finale was toen de opnames er al op zaten. Rik weet altijd alles, die belde mij en zei: het wordt een live finale. Dus ik zei: nee, dat meen je niet! Want ik vind live tv een van de engste dingen die er is. Alles kan misgaan.”

“Ik was nu al een week zenuwachtig en ik dacht aan tafel ook steeds: o my god, wat doe ik hier? Maar tegelijkertijd is het zo’n enorme kick. Art op het scherpst van de snede, Margriet die zat te stand-uppen aan die tafel, en dan ondertussen een paar duizend man die buiten staan te joelen en te gillen.”

Zwaaien

Als de uitzending op tv erop zit, snelt de pers toe voor foto’s en interviews. RTL Boulevard, Shownieuws, iedereen is van de partij. Ook de fans blijven nog staan, volop foto’s makend en roepend naar de kandidaten. Mol Margriet weet wel waarom er zoveel mensen zijn: “Ik vind dat het één ding bewijst: hoe goed het programma wordt gemaakt.”

“Als je dít lukt, dat er duizenden mensen uit het hele land bereid zijn om in de kou te gaan kijken naar beeldschermen en uiteindelijk naar je te zwaaien, dan heb je het echt goed voor elkaar. En volgens mij is er geen vuilnisbak in elkaar getrapt, dus zo kan het ook!”

Kandidatenbegeleider Jan Peter Pellemans, die Margriet verlost van haar hoge hakken door gympen te brengen, is blij met de enorme toestroom: “Mensen zaten tot de andere kant van de vijver te kijken. Geweldig!” Grote kans dus dat de fans volgend jaar weer zo’n live evenement kunnen verwachten.

Molfandag

En Molloot Mark had het helemaal goed: Margriet is de Mol en Rik de winnaar. Bij de Molfandag volgende week is hij weer van de partij. Op die dag komen de grootste fans bij elkaar, kunnen zij WIDM-items winnen op de veiling en natuurlijk vragen stellen aan de kandidaten.

Marlijn is nog steeds een beetje beduusd over alle aandacht: “Ik moet weer even gaan landen hierna. Ik ben hierin gekomen als Danni Lowinski-actrice en ik heb heel weinig ervaring met zo veel mensen, met fans, met mensen die selfies willen. Ik denk steeds: wat is er aan de hand? Ik ben gewoon Marlijn!”

Lees ook: De Wie Is De Mol-finale was ook qua kijkcijfers een hit.

Meer over