Deelnemers Utopia bekend

Het is bijna zeker wie er op 6 januari het braakliggende terrein van Utopia mogen betreden. SBS heeft de namen en beroepen van enkele kandidaten bekend gemaakt.

Het is de bedoeling dat er uiteindelijk vijftien mensen deelnemen aan het tv-experiment. Van zeven is nu bekend wie dat zijn. Onder de avonturiers bevinden zich in elk geval massagetherapeute Andrea, kunstenaar Billy en oliebollenbakker Hakim. Zij gaan een ideale samenleving opbouwen met onder anderen worstelaar Emil, zwerver Rienk, aannemer Paul en dierenverzorgster Lindy.

Slag om de arm

SBS houdt nog wel een slag om de arm. 'Het kan zijn dat iemand zich nog op het laatste moment terugtrekt. Dat is vorige week ook gebeurd', zei een woordvoerster.

Braakliggend terrein

Op 31 december worden de kersverse Utopianen gedumpt op het terrein van de voormalige kazerne Crailo in Laren. Op dit stuk grond is bijna niets te vinden, zelfs een verwarming, wc, douche en licht ontbreken.

Kale loods

Wat rest is een kale loods, een weiland met twee koeien, 25 kippen en een stuk landbouwgrond. Er zijn totaal geen regels, wetten of bezit. De kandidaten mogen alleen hun eigen kleren meenemen.

Geld verdienen

Het enige dat de kandidaten een beetje op weg helpt is een klein geldbedrag als startkapitaal en een prepaidtelefoon met een beltegoed van 25 euro. Daarna moeten ze zichzelf volledig redden. Belangrijke zaken als een bed, kleding of gereedschap moet zelf verdiend worden. Dat kan door bijvoorbeeld groenten te verbouwen en dit te verkopen. Maar de deelnemers mogen ook evenementen organiseren waarvoor ze entree kunnen vragen.

Borgsom

Het is voor de Utopianen een jaar lang absoluut verboden om het terrein te verlaten. Om te voorkomen dat ze voortijdig opstappen, moeten de kandidaten een flinke borgsom inleggen, waarvan de hoogte afhangt van hun bankrekening. Dit bedrag zijn ze kwijt als het experiment voortijdig verlaten.

Wegstemmen

Maar niet iedereen blijft een jaar. Elke maand kunnen de kandidaten een van hen wegstemmen, waarvoor iemand anders in de plaats komt.

Internet

Het reality-experiment is niet alleen dagelijks op televisie te zien. Echte liefhebbers van Utopia kunnen tegen betaling van 2,50 euro per maand de avonturiers via internet op de voet volgen

Camera's

Utopia overleven is een behoorlijke uitdaging dus, die ook nog eens nauwlettend gevolgd wordt door ruim honderd camera’s. Geen verassing dat het niveau van de kandidaten volgens De Mol een stuk hoger is dan die uit eerdere realityshows zoals Big Brother en de Gouden Kooi.

Reageren