Wat gaan André van Duin en Janny van der Heijden deze week bekijken?

Rondje IJsseldelta in Denkend aan Holland

13 september 2021 06:00 | amusement | Door Redactie Televizier

© Roland J. Reinders/MAX

André van Duin en Janny van der Heijden varen in Denkend aan Holland door de delta van de IJssel en de Overijsselse Vecht. Wat is daar allemaal te zien?

Delta

Ooit mondden de IJssel en de Overijsselse Vecht uit in de Zuiderzee. Het was een gebied waar deze twee regenrivieren overgingen in de zoute zee, met brak water waar een licht getijde voorkwam. Nu stromen de rivieren uit in het Ketelmeer, ingesloten tussen de Noordoostpolder en Flevoland.

Ruimte

voor de rivier Ook in dit gebied kan het water aardig hoog komen te staan. Daarom wordt de IJssel uitgediept en werkt men aan een nieuw overstroomgebied langs het Reevediep.

Hanze

In de Middeleeuwen ontstond een samenwerkingsverbond tussen handelssteden rond de Noordzee en de Oostzee. Zwolle, Kampen en Hasselt waren de Hanzesteden in deze delta.

Terpen

De polder Mastenbroek is al in de veertiende eeuw drooggelegd. Dat ging niet altijd goed en daarom bouwde men veel boerderijen op terpen.

Kampereiland

In de delta ligt het Kampereiland, een gebied dat vroeger in de winter, bij noordwesterstorm, geregeld onder water liep. Daarom zijn ook daar de oude boerderijen op terpen gebouwd. De hooibergen werden zo langs de boerderijen geplaatst, dat ze bij storm wrakhout tegenhielden dat de huizen kon beschadigen.

Bloemen

In de uiterwaarden bloeien heel veel bloemen. Het natuurgebied Scherenwelle bij Kampen is bekend omdat er in het voorjaar tienduizenden kievitsbloemen bloeien. Ook langs de oevers van het Zwarte Water staat het er dan vol mee.

Pelgrims

In de Middeleeuwen was Hasselt een bedevaartsoord. Op de plek waar nu de moderne rooms-katholieke kerk staat, stond ooit de Heilige Stede. Deze bedevaartkapel is tijdens de Reformatie afgebroken. Nog steeds vindt er ieder jaar op de zondag na Pinksteren een processie plaats.

 

Denkend aan Holland is te zien op maandag 13 september om 21.25 uur op NPO 1