Dennis van der Geest over Bonje Met de Buren

6 november 2017 13:15 | amusement | Door Televizier

© Reinier Bergsma

Na een afwezigheid van twee jaar keert het SBS 6-programma Bonje met de buren terug met een nieuw presentatieduo: Leontine Borsato en Dennis van der Geest. We spraken met de voormalige judoka.

Waarom heb je ja gezegd toen SBS 6 je hiervoor vroeg?
“Omdat ik er zelf graag naar kijk en het me leuk leek om te doen. Het is natuurlijk leuk om in andermans leven te kijken. Ook ik verbaas me over hoe kleine irritaties soms uitmonden in jarenlange vetes. Als je dan in korte tijd iets kunt betekenen waardoor die mensen weer met elkaar in gesprek gaan, is dat hartstikke mooi. Mijn enige voorwaarde was wel dat mijn medepresentator ook nieuw was, zodat we een kersvers duo zouden vormen.”

De keuze viel op Leontine Borsato. Blij mee?
“Ja! Leontine heeft met programma’s als Hart in aktie en Een goede buurt ervaring met mensen helpen. Net als ik wil zij oprecht die burenruzies oplossen. We doen dat ieder op onze eigen manier. Volgens mij vullen we elkaar goed aan.”

Je zit midden in de opnames. Hoe bevalt het?
“Goed. Het vreet energie, maar geeft ook energie. Met Leontine werken is erg leuk. Het spannendste onderdeel vind ik de overval: het moment dat we bij de andere partij aanbellen. Omdat we niet weten of diegene meewerkt, is het ontzettend spannend of hij/zij opendoet. Bij mijn allereerste ‘overval’ heb ik een kwartier lang voor de deur staan roepen. Toen de bewoner eenmaal opendeed, moest ik snel zijn vertrouwen winnen. Als Leontine en ik er vervolgens in slagen om het conflict op te lossen, geeft dat enorm veel voldoening. Alsof ik een judowedstrijd heb gewonnen.”

Je hebt een groot knuffelbeergehalte, dus je krijgt vast veel gedaan...
Lacht: “Ik geloof wel dat mensen zich vrij snel op hun gemak bij mij voelen. Dat helpt enorm, want de mensen moeten wel het vertrouwen hebben dat ik mijn best voor ze doe. Ik sta er open in en kan me volgens mij goed inleven; vaak snap ik het probleem wel. Verder ben ik vrij rustig, laat ik me niet snel gek maken en heb ik de nodige humor en relativeringsvermogen. Met die eigenschappen kom je al een heel eind.”

Verbaast het je dat burenruzies zo vaak voorkomen?
“Inmiddels niet meer. Vaak als mensen ergens gaan wonen, zijn ze heel enthousiast naar hun buren toe. Er ontstaat dan een vriendschappelijke band. Elkaar dan ergens op aanspreken, is dan heel lastig. Maar op een gegeven moment loopt die emmer over en kan het behoorlijk klappen. Daar komt bij dat we in Nederland dicht op elkaar wonen en veel oude huizen nogal gehorig zijn. Dan kunnen er snel irritaties ontstaan.”

Hoe is de relatie met je eigen buren?
“Heel goed. In mijn vorige huis had ik wel een akkefietje met mijn buren, maar dat hebben we uiteindelijk netjes opgelost. Een jaar geleden ben ik verhuisd, en ik kan het prima vinden met mijn buren. Onlangs hebben ze ons voor het eerst uitgenodigd voor een feestje.”

Bonje met de buren, maandag - SBS 6 • 21.30 uur

Meer over