Dennis van der Geest over De wereld rond met 80-jarigen

Oud-judoka Dennis van der Geest gaat op reis met acht senioren die nooit eerder in het buitenland waren om hun wensen te vervullen. “Het is mooi om te zien dat er nog zo veel mogelijk is op hoge leeftijd.”

Ze reisden sneller dan Phileas Fogg en zijn knecht Passepartout in Jules Vernes De reis om de wereld in tachtig dagen. Maar de titel van het programma waarin Dennis van der Geest met acht ouderen de wereld rondreist, is wel door Vernes boek ingegeven. In De wereld rond met 80-jarigen worden de droomwensen van acht ouderen vervuld. In één maand deed Van der Geest met het voltallige gezelschap acht landen op diverse continenten aan.

Prachtige verhalen

Dennis van der Geest: “Iedereen was natuurlijk getest en fysiek in orde bevonden. Bovendien waren er continu twee medische begeleiders aanwezig.” De dag na aankomst op een locatie bezoekt de groep allerlei bezienswaardigheden en een dag later pikt Dennis er iemand uit die met hem op pad gaat om zijn of haar droom te laten uitkomen. Dennis: “Ik interview ze natuurlijk ook en het zijn allemaal mensen met een prachtig verhaal, want ze hebben al een heel leven achter zich. Sommigen hadden deze droom met hun man of vrouw willen verwezenlijken toen die nog leefde, maar dat is er om allerlei redenen nooit van gekomen. Dus er waren ook emotionele momenten.”

Helikoptervlucht

De droomwensen lopen uiteen van een huskytocht meemaken tot een helikoptervlucht boven het oerwoud. En niemand weet van tevoren wie er aan de beurt is. Hoewel de bestemming soms wel iets verraadt. Wanneer de groep op Schiphol aan het begin van de reis te horen krijgt dat de eerste stop Moskou zal worden, beginnen de ogen van Paul (77) te glimmen. Zou het…? Paul heeft zijn hele leven als postbode gewerkt, maar zijn grote passie is het circus. Als jonge jongen ging hij daar al als clown werken en nog steeds kan hij geboekt worden voor feesten en partijen. Dennis ging met Paul naar het Russisch Staatscircus, waar Paul onder andere een ontmoeting had met een van de grootste clowns ter wereld.

Helpen

En hoewel het met de gezondheid van de deelnemers allemaal goed ging, had Dennis zijn handen vol aan allerlei andere zaken. Zo sloot Ellis (78) zich op per ongeluk op in een hotelkamer in Moskou. Dennis: “De meesten hadden totaal geen reiservaring. Als je gewend bent een deur met een sleutel te openen en te sluiten en je komt in een hotel waar je een kaartje krijgt om ergens tegen­aan te houden, dan gaat het soms mis. Sommigen liepen ook zo het vliegtuig uit achter de andere passagiers aan, zonder hun bagage mee te nemen. Dus we hebben links en rechts wel moeten helpen, maar het is ook leuk om te zien hoe ze elkáár helpen.”

Enerverende maand

Dat het zelfs voor een stoere ex-topsporter nog een hele klus was om alles in goede banen te leiden, geeft Dennis toe. “Het is de meest enerverende maand van mijn leven geweest. Maar het was absoluut een feest. Ik was van tevoren wel benieuwd hoe iedereen dat programma een maand lang ging volhouden en het heeft me verbaasd. Ze waren zo enthousiast dat ze aan alles wilden meedoen. Los van de lach en de traan en de mooie plekken waar we zijn geweest, is het zo mooi om te zien dat er nog zo veel mogelijk is op hoge leeftijd. Als je tenminste het geluk hebt dat je gezondheid het toelaat. Voor mij was het in elk geval zeer inspirerend en ik denk dat het voor mensen van alle leeftijden datzelfde effect kan hebben.”

Meer over:

Reageren