Noodgedwongen foetsie

Derk Bolt over zijn afscheid bij Spoorloos: 'Het is niet zo dat ik met pensioen wilde, ziek, zwak, dood of misselijk was'

18 april 2024 16:12 | amusement | Door Irma Tomas

© Darren Smith
Derk Bolt reageert in het AD uitgebreid over zijn ontslag bij Spoorloos, het programma waar hij decennialang met hart en ziel aan werkte. Gisteren kwam het bericht dat hij gedwongen afscheid moet nemen. 

KRO-NCRV wil een andere kant op met Spoorloos, met minder accent op adoptie en buitenlandse zoektochten. En daarom willen ze een andere presentator in de arm nemen. In het interview in het AD laat Bolt duidelijk merken dat hij geheel tegen zijn zin gedumpt is maar hij houdt zich netjes. "Het is niet zo dat ik met pensioen wilde, ziek, zwak, dood of misselijk was. Ik had graag ook in een aangescherpte Spoorloos-formule, waar ik ideeën over heb, doorgegaan", zo zegt Derk Bolt in het interview. 

Erbij neerleggen

Maar dat zat er geen moment in voor zijn gevoel: "Ik kan hoog of laag springen en ik heb hier ook stevig over gediscussieerd. Het is een lang proces geweest, vanaf vorig jaar mei, waarin ik me toch een beetje als een vis heb gevoeld die lag te spartelen. Maar KRO-NCRV is de opdrachtgever. Als zij vinden dat er een ander pad bewandeld moet worden, dan moet je je daar op een gegeven moment bij neerleggen.”

Voor mij is Spoorloos geen werk

Bolt is met zijn 68 de pensioengerechtigde leeftijd al gepasseerd, maar dacht nog geen moment aan afscheid nemen. "Pensioen, dat vind ik een heel raar woord. Ik heb hier mijn ziel en zaligheid in gelegd en dat vond ik leuk. Voor mij is het ook geen werk eigenlijk. Waar andere mensen aan kruiswoordpuzzels zitten, doe ik graag Spoorloos."

Joris Linssen

TV-kenner Tina Nijkamp tipte al Yvon Jaspers als opvolger van Bolt bij het programma maar ook de naam van Joris Linssen wordt genoemd. "Een goeie collega", zo zegt Bolt, "maar ik was liever zelf Joris Linssen geweest.”

Meer over