Diederik Smit winnaar Slimste Mens 2015

28 augustus 2015 21:13 | amusement | Door Televizier

© KRO-NCRV

Cabaretier Diederik Smit mag zich na een tactisch gespeelde finaleronde De Slimste Mens 2015 noemen. Hij versloeg Nynke de Jong en Daan Nieber.

De opwinding was merkbaar in de stem van presentator Philip Freriks: na zes weken vol vragen en antwoorden was de finale daar. Ook Maarten van Rossem was voor de finale behoorlijk op dreef. Zo noemde hij de belasting ontduikende Rolling Stones een "onsympathiek beatgroupje" , meende hij het niet ondenkbaar dat het repertoire van K3 onder invloed van LSD geschreven is en verklaarde hij het absoluut onzinnig dat de liefde van de man door de maag ging.

Spannende strijd

De eerste drie ronden was het vooral stuivertje wisselen tussen de drie kandidaten. Diederik won de tweede ronde, terwijl Nynke na de derde ronde op kop stond. In de vierde ronde maakte Diederik indruk door in één ruk alle landen in Afrika foutloos te benoemen. Hij grapte dat het wel moest, anders mocht hij van zijn Afrikaanse vriendin vast niet meer thuiskomen. Na de vierde ronde, met beeldfragmenten over De Aanslag, JFK en de bankencrisis, bleek dat Daan Nieber met 241 punten afscheid moest nemen. Diederik Smit ging daarop de finale in met 473 punten terwijl Nynke het moest doen met 360.

Finale

Nynke wist het verschil aardig weg te werken tot beiden rond de 145 punten over hadden. Toen ging de beurt naar Diederik die vier van de vijf antwoorden over de uittocht uit Egypte gaf waardoor Nynke op 65 seconden uitkwam. Ze kreeg een vraag over de film Citizen Kane, waarna Diederik opnieuw de tijd liet zakken onder de 60 seconden van Nynke. Het verdrag van Kyoto gaf met drie goede antwoorden Nynke de genadeslag. "Hij heeft het goed gedaan", was de enige felicitatie die ze kon uitbrengen voordat oud-winnaar Tom Roes opkwam om de wisselprijs te overhandigen.

Bubbelbad

Niet alleen mag Diederik zich tot 2016 de slimste van Nederland noemen, hij is vanaf nu elke vrijdag welkom bij de ontmoeting met collega-winnaars Owen Schumacher, Arjen Lubach, Art Rooijakkers en Pieter Derks in het bubbelbad van Maarten van Rossem. Op zijn beurt bedankte Diederik iedereen die hem de afgelopen tien jaar op deze quiz had voorbereid, zijn vriendin en katten en niet te vergeten alle goede antwoorden die hij had gegeven waaronder Ghandi en Dwight D. Eisenhower. Hij sloot af met "leve kennis, leve de NCRV... en laten we een biertje gaan drinken."

Meer over