Dimitri Verhulst presenteert VPRO-programma Made in Europe

9 juni 2016 16:44 | amusement | Door Televizier

De Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst gaat in het programma Made in Europe op zoek naar het ontstaan van iconen als Pippi Langkous en Pussy Riot.

Verhulst onderzoekt ook hoe dat icoon weer tot inspiratie voor nieuwe generaties heeft geleid. De  legende van Koning Arthur bijvoorbeeld, die gezorgd heeft voor de satire van Monty Python. En Kraftwerk legde het fundament  voor de hedendaagse dancemuziek.

Socrates en Jaccques Brel

In elke aflevering komen er drie iconen aan bod uit verschillende Europese landen. En daarbij komen totaal onverwachte iconen samen, want wie zou denken dat Socrates, Pippi Langkous, Jacques Brel en Pussy Riot iets met elkaar te maken hebben?

De reisserie Made in Europe is geïnspireerd op het gelijknamige boek van schrijver Pieter Steinz.

Ontdekkingsreis

Volgens de VPRO is Made in Europe een ode aan de vrije geest, aan de individualiteit en vrije expressie en wordt het een spannende en onvermijdelijke ontdekkingsreis door de Europese cultuur.

Het is nog wel even wachten op het presentatiedebuut van Dimitri Verhulst, die in 2009 de Libris Literatuurprijs won met Godverdomse dagen op een godverdomse bol. Made in Europe is in het voorjaar van 2017 te zien op de zondagavond op NPO 2.

Meer over