Interview

Dionne Stax presenteert Droomhuis Gezocht: 'Elke bezichtiging voelt als eerste date'

13 december 2021 10:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© Janita Sassen/MAX

Dionne Stax was al fan van Droomhuis Gezocht voordat ze werd gevraagd presentator Sybrand Niessen op te volgen. Samen met Carrie ten Napel reist ze nu voor het huizenprogramma Europa door.

1. Gaat Droomhuis Gezocht veranderen?

“Wat mij betreft niet: Droomhuis Gezocht is een instituut en het format staat al tien jaar als een huis. Ik kijk er zelf graag naar, het is heerlijk om bij mensen binnen te kijken en weg te dromen bij het idee een nieuw leven op te bouwen in een totaal ander land. De belangrijkste verandering is dat ik niet Sybrand Niessen ben en dat Carrie ten Napel en ik elkaar afwisselen. De ene week doet zij de bezichtigingen en trek ik door de omgeving, de week erna is het andersom.”

2. Heeft je voorganger je nog tips gegeven?

“We hebben elkaar gesproken en voor de opnames stuurde hij me een appje waarin hij me veel plezier wenste en zei te hopen dat ik net zo veel lol heb met het team als hij. Droomhuis Gezocht wordt al jaren door dezelfde mensen gemaakt. Regisseur Floor, Desiree en Melvin van de productie, redacteur Stephanie en eindredacteur Francisca zijn de drijvende krachten. Ze zijn zo goed op elkaar ingespeeld, ik spring op een rijdende trein.”

3. Hoe pak je de bezichtigingen aan?

“Voordat ik met de stellen naar binnen ga, loop ik samen met regisseur Floor een rondje door de woningen. Dan bedenk ik voor mezelf al hoe ik ze door het huis wil leiden. Ik ben natuurlijk geen makelaar, ik hoef niets te verkopen, maar ik wil wel bekend zijn met alle pluspunten zodat ik een pand het beste kan presenteren. Soms moet je mensen leren door een huis heen te kijken.”

4. Lukt dat altijd?

“Elke bezichtiging is eigenlijk als een eerste date. Je ziet meteen aan de gezichten of er een match is. Wat het nog uitdagender maakt is dat je te maken hebt met een stel. Het is nu al een paar keer voorgekomen dat de een dolenthousiast is terwijl de ander het echt niks vindt. De uiteindelijke keus ligt niet bij mij, maar ik probeer mensen wel de mogelijkheden van een huis te laten zien.”

5. Wat is jouw definitie van een droomhuis?

“Een droomhuis heeft niet zo veel te maken met voldoen aan een eisenlijst, het draait voor mij vooral om gevoel. Je moet de deur opendoen en direct denken: Ja, lekker. Jezelf prettig voelen in een woning hangt niet af van een bank of een vloer. Voor mij als Brabantse is gezelligheid heel belangrijk; in mijn droomhuis mogen een grote eettafel en een fijne keuken zeker niet ontbreken.”

6. En in welk land staat dat droomhuis?

“Als ik er ooit aan toe ben, kies ik voor Spanje. Barcelona voelt als thuiskomen, het is een stad die alles heeft. Ik ga er al jaren met veel liefde naar toe, ook omdat mijn zus er woont. Je kunt me niet gelukkiger maken dan me samen met mijn nichtje van twee door de straten te laten slenteren.”

Droomhuis Gezocht (met Dionne Stax) is vanaf maandag 13 december om 20:35 uur te zien op NPO1.

Meer over