Presentatie DNA Onbekend

Dionne Stax: 'Natuurlijk gaat de kritiek onder m'n huid zitten'

6 februari 2020 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Ruud Baan

Dionne Stax stapte vorig najaar over van de NOS naar Avrotros en presenteert daar nu het nieuwe seizoen van DNA onbekend

Tekst: Bram de Graaf

Waarom ging je weg bij de NOS?
“Na twaalf jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging. De afgelopen jaren maakte ik ook Van onschatbare waarde en Lady Di en Dionne en ik merkte toen ik daarmee bezig was, dat ik het heerlijk vond om nieuwe dingen te ontdekken en gesprekken te voeren. Dus toen Avrotros me vroeg of ik een nieuwsprogramma op de radio voor ze wilde doen en daarnaast de vertrekkende Caroline Tensen wilde opvolgen bij DNA onbekend was dat een reden om de stap te maken. Ik vond dat een mooi pakket om mee te starten.”

Je eerste grote klus was het Gouden Televizier-Ring Gala. Dat was een gooi in het héél diepe?
“Dat kun je wel zeggen. Jan Smit mocht de presentatie niet doen omdat hij zélf was genomineerd. Omdat het samen met mijn oud-collega Rik van de Westelaken was, dacht ik: laat ik het proberen. Na afloop kreeg ik bakken vol kritiek over me heen. Dat was niet leuk. Ik heb het naar mijn inzicht zo goed mogelijk gedaan. Dat het dan niet wordt gewaardeerd, is jammer.”

Je was te stijf, te saai, te braaf… Wat deed dat met je?
“Dat was niet leuk. Ik had toevallig dat weekend erna een bruiloft in het buitenland. Ik heb daar mijn telefoon uitgezet en lekker gefeest. Maar natuurlijk gaat de kritiek onder je huid zitten. Uiteraard heb ik het teruggekeken, maar ik geloof niet dat ik enorme blunders heb gemaakt. Ik had vooraf tegen Avrotros gezegd: ‘Het is een risico, want je zet er twee oud-Journaal-presentatoren neer. We hebben niet de lachers op ons hand. Als je dat wel wilt, moeten jullie anderen kiezen, want ik ga me niet anders voordoen dan ik ben.’ Ik heb het naar mijn inzicht zo goed mogelijk gedaan. Dat het dan niet wordt gewaardeerd, is jammer.”

Ben je opgelucht dat je het Eurovisie Songfestival niet hoeft te doen?
“Je bent de eerste die me hier rechtstreeks iets over vraagt. Er is veel óver, maar nooit mét me gesproken door journalisten. Een krant schreef zelfs dat ik in mijn contract had laten opnemen dat ik dit mocht presenteren. Onzin. En daarvoor heb ik de overstap ook niet gemaakt.”

Was je een zelf een trouwe DNA onbekend-kijker?
“Zeker. Het is een puur en mooi programma, de verhalen raken me. Als presentator heb ik een bijzondere rol, want ik begeleid mensen tijdens een proces. De uitkomst van de tests verandert hoe dan ook hun leven. Ik vind het heel spannend om dat aan hen mee te delen, want ze zijn of opgelucht of worden heel verdrietig.”

Je moet Caroline Tensen doen vergeten, die jarenlang het gezicht van het programma was.
“Dat is een uitdaging, maar ik denk daar niet over na. Ik maak het programma met veel liefde en hoop dat de mensen dat zullen zien.”  

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

MIEN!!! #vanonschatbarewaarde @omroepmax_

Een bericht gedeeld door Dionne Stax (@dionne_stax) op

Zit er een rode draad in de programma’s die je maakt?
“Het is interesse in andere mensen, vermoed ik. Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat mensen drijft en ik vind het fijn om van anderen te leren. Dat is bij DNA onbekend zeker aan de orde: ik wil bijvoorbeeld begrijpen waarom mensen pas als ze ouder zijn willen weten of ze familie zijn of niet. Wat zit daarachter? Ik vind het verfrissend om naar te luisteren, zonder daar een oordeel over te vellen.”

Zelf nooit getwijfeld of jouw vader wel jouw vader is?
“Haha. Dat was het eerste dat mijn vrienden vroegen toen ik hen vertelde dat ik dit ging presenteren: ik twijfel daar niet over. Als je mijn ouders ziet, zul je constateren dat we heel erg op elkaar lijken en veel van elkaar hebben.”

DNA Onbekend | donderdag | NPO 1 | AVROTROS | 20.40 uur

Meer over