Dionne Dichtbij: Máxima

Dionne Stax over haar Máxima-serie

10 mei 2021 11:49 | amusement | Door Irma Tomas

© Skyhigh TV/AVROTROS

Dionne Stax leerde koningin Máxima door haar journalistieke werk van afstand kennen. Het bevredigde haar nieuwsgierigheid niet. De persoonlijke zoektocht Dionne dichtbij: Máxima volgde. ‘We merkten meteen dat de gelederen zich sloten.’

Tekst: Fleur Baxmeier

Waar komt jouw fascinatie voor Máxima vandaan?
“Voor de NOS heb ik jarenlang de Koningsdagen verslagen, waarbij me opviel dat Máxima erg openstaat voor mensen en iedereen aandacht probeert te geven. Er was ook altijd een persmomentje met het koninklijke paar, maar dat duurde hooguit een paar minuten. Het was lastig om aan de hand daarvan een realistisch beeld van haar te schetsen. Dit jaar wordt Máxima vijftig, wat ik een mooie aanleiding vond om voorbij de officiële momenten stil te staan bij haar leven. Waar is ze geboren, hoe is ze van dat Argentijnse meisje uitgegroeid tot majesteit? Dat heb ik in een serie van drie delen onderzocht.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Dionne Stax (@dionne_stax)

 

Is er veel dat we niet weten over onze koningin?
“Dat denk ik wel, wat haar meteen ook een moeilijk persoon maakt om te portretteren, want hoe dicht bij Máxima kun je komen? Toen we op zoek gingen naar mensen die een rol in haar leven hebben gespeeld, merkten we dat lang niet iedereen over haar wilde praten. Dat maakte het een tikkeltje uitdagender om haar leven goed weer te geven. Om toch een completer beeld van haar te krijgen, zijn we afgereisd naar de buurt in Argentinië waar ze is opgegroeid. En we zijn naar New York gegaan, waar ze werkte en woonde in de tijd dat ze Willem-Alexander ontmoette.”

Hebben jullie daar mensen over haar aan de praat gekregen?
“We hebben gesproken met buurkinderen van toen, oud-collega’s van de Deutsche Bank en een juf van haar op Northlands, de school waar Máxima van jong meisje tot aan de puberteit op zat. De juf omschreef haar als een blij en energiek meisje, met veel vrienden om zich heen. Elke dag reisde ze een uur heen en een uur terug, daarna ging ze vaak nog sporten en dan pas naar huis. Northlands is een echte eliteschool, terwijl het gezin van Máxima niet per se tot de allerrijksten behoorde. Ze nam daarom elke dag haar eigen boterhammetjes mee, zodat ze niks hoefde te kopen in de dure kantine. Dit soort verhalen illustreren dat Máxima altijd al ambitieus, sociaal, vrolijk en sportief was.”

Ben je tijdens je zoektocht iets tegengekomen dat je verraste?
“Ik vond het leuk om te zien dat Máxima in Argentinië is opgegroeid in een wijk waar wij ook zouden kunnen wonen. Dat is niet per se wat je bij de majesteit voor ogen hebt, maar eigenlijk is dat heel sympathiek. Wat ik ook mooi vind, is dat Máxima de liefdesbaby is van haar ouders. Ze wilden het beste voor haar, wat al in de naam zit: Máxima, het maximale er uithalen. Dan moet je dat ook zien waar te maken. Dat is in het geval van Máxima meer dan gelukt. Ze is de kroon op haar ouders droom geworden en de trotse moeder van onder meer onze kroonprinses.”

Kon je achterhalen of het een bewuste keuze is geweest om met een koning te trouwen?
“Dat is lastig als je niks kunt vragen aan direct betrokkenen. Wat we weten, is dat Máxima in Sevilla naar een feest is gegaan waar ze kroonprins Willem-Alexander tegenkwam. Er was niet direct een klik, maar daarna is er toch iets moois uit voortgekomen. Was dat niet gebeurd, dan had ze nu in New York een dikbetaalde functie gehad bij een bank, met een lekker penthouse waar ze de koning te rijk zou zijn geweest. Dat klinkt ook als een uitstekend leven, dus ik denk bijna wel dat het echte liefde moet zijn.”

Heb je het idee dat je door dit programma dichter bij Máxima bent gekomen?
“Zeker. Je krijgt door deze serie een beter beeld van wie ze is, waar ze vandaan komt en hoe ze op deze plek is gekomen. Tegelijk wil je natuurlijk altijd meer, maar je weet van tevoren dat je nooit alles te weten komt. Dat is misschien ook de kracht van het koningshuis. Het moet ergens wel een sprookje blijven, er mogen geen barsten komen in de magie.”

Dionne dichtbij: Máxima | maandag | NPO 1 | 21.35 uur

Meer over