Interview

Dirk en Jolanda met beschuitrollen in de koffer naar Botswana voor avontuur op oer-Hollandse Camping De Wildernis

31 december 2023 10:00 | amusement | Door Marjolein Vos

© Danny Weijman

Met drie zoons die al eens afreisden naar Afrika, was Botswana geen onbekende bestemming voor Dirk (70) en Jolanda (67). Toch kwamen ze zelf nooit verder dan Nederlandse en Spaanse campings. Daar bracht Camping De Wildernis, het nieuwe SBS6-programma dat op 1 januari van start gaat, verandering in voor het echtpaar. Midden tussen de wilde dieren gingen ze kamperen op een oer-Hollandse camping met drie andere families met als doel zo veel mogelijk dieren te fotograferen.

Wij spraken het koppel over hun reis.

Hoe was dit avontuur voor jullie?

Jolanda: "Het kwam echt totaal uit de lucht vallen en was allemaal zo overweldigend. Ik was samen met een vriendin op de Huishoudbeurs benaderd door een vrouw met de vraag of we wel eens kampeerden. Ik vertelde dat ik dat al van kinds af aan doe. Natuurlijk besprak ik het thuis ook met Dirk en die was meteen net zo enthousiast als ik."

Dirk: "Ja, het is zo'n mooie kans. We hadden wel bepaalde restricties. We wilden namelijk meer weten over het format. Het moest niet een programma worden met schelden, vloeken en in de maling nemen. Dat is niets voor ons. Van onze zoons hadden we al zo veel over Afrika gehoord, dus daarom zeiden we snel 'ja'."

Wat is het grootste verschil tussen kamperen in Botswana en in Nederland voor jullie?

Jolanda: "Het is niet te vergelijken. Het systeem hoe mens en dier daar leven. Het is puur natuur. We vonden het heel belangrijk om de nachtjes weg ook echt met veel mensen te praten over het land en de economie. Je ziet kindjes lopen met rugzakjes en stapeltjes hout. En een autowasserette wat niet te vergelijken is met wat het hier is. En mensen zijn rustig en relaxt. Wij vroegen ons wel eens af 'wie zou nou het gelukkigst zijn?'. Nederlanders of de mensen daar. Sowieso hebben we het er sinds we terug zijn elke dag wel over. We zijn niet zozeer iets anders gaan doen, maar het heeft wel indruk gemaakt."

Dirk: "Het is echt een cultuurschok. Een hele andere wereld. Het was voor mij een heel emotioneel gebeuren. Als je zo aankomt op het vliegveld en alles ziet. Echt fascinerend. En het leuke aan het programma is dat wij nu letterlijk in een kooitje zitten. Eigenlijk zijn wij nu het dier in Artis. Op een bepaald moment kwam ik in de caravan en kreeg ik het ook echt even te kwaad van alle indrukken."

Was er een bepaald item dat jullie altijd in Nederland mee hebben en wat je nu echt gemist hebt?

Jolanda: "Kastruimte. We gingen de caravan in en alle bankjes en kastjes zaten vol met eten. Dat was wel echt tot in de puntjes geregeld. We konden ook aangeven wat voor eten we wilden hebben en ruilen met andere deelnemers. En er was geen föhn, dat zullen mensen die mij kennen wel zien tijdens de uitzendingen. Een ander ding was dat we tijdens de safari's geen wc hadden onderweg. We hadden een hele fijne gids die dan de auto uit ging en even ging scannen of er geen wilde dieren waren. Hij wees dan aan achter welk bosje ik mijn behoefte mocht doen."

Welk dier hoopten jullie van te voren te spotten en is dat gelukt?

Dirk: "De neushoorn wilden we heel graag zien, maar die zitten in een afgesloten reservaat dus die kregen we niet te zien. Verder vonden wij de olifanten heel fascinerend. Als we nog een keer gaan, zou ik daar wel twee uur lang naar kunnen kijken. Zo'n kudde met dan zo’n kleintje die er tussendoor dribbelt. Waanzinnig. Ook het verhaal achter een olifant die dan alleen loopt vond ik indrukwekkend. Dat ze dan na 14 jaar in de kudde vervolgens de rest van hun leven alleen zijn."

Jolanda: "Zo indrukwekkend. Ik zou ook niet gauw weer naar Artis gaan nu ik dit gezien heb."

Maken jullie normaal veel foto’s op de camping? En van dieren?

Dirk: "Zeker. Voornamelijk van dieren, de omgeving en van onze kleinkinderen natuurlijk."

Alle deelnemers van Camping De Wildernis
Alle deelnemers van Camping De Wildernis

Jullie staan erom bekend dat jullie altijd iedereen helpen op de camping. Maar hoe was dat nu er ook een concurrentiestrijd gaande was?

Jolanda: "Daar hebben we niets van gemerkt. Wel op de momenten dat de telling was. Maar dat was puur voor de grap. Dan gingen we bij elkaar kijken en zaten we te geinen 'die telt lekker niet'."

Dirk: "We hebben geen moment woorden of iets gehad. We aten ook gezellig samen en dan bakte de een het vlees en de ander schilde de aardappels. Het was al een prijs dat we mee mochten, dus toen ze ons ook nog vertelden dat er een prijs te winnen was, zorgde dat voor ons totaal niet voor rivaliteit."

Wie was in het spel voor jullie de grootste concurrent voor jullie gevoel?

Dirk: "Wij voelden dat totaal niet. We deden ons best om mooie foto’s te maken. En we waren ook niet zo goed met de camera, dat zal je wel zien in de eerste afleveringen. Anderen hadden daarin wel een voorsprong, maar het maakte niet dat we minder genoten."

Welke Hollandse gewoonte die jullie in Nederland normaal doen, hebben jullie daar ook gedaan?

Dirk: "Dat is vooral dan barbecueën en jeu de boule."

En was er een bepaald voorwerp dat altijd mee is en dus nu ook mee ging?

Dirk: "Beschuitrollen. Dan vraag je je af waarom natuurlijk. Onze schoondochter was uitgerekend vlak na de reis en zou kunnen bevallen tijdens de reis. Dus de productie was op de hoogte en zou ons vertellen als het zover was. Maar dan wilden we wel beschuit met muisjes kunnen eten."

Jolanda: "En het kwam wel goed van pas achteraf. Want het brood dat we de laatste dagen kregen, vonden we zo vies. Dus we zijn ons eigen beschuit gaan eten. En een klein flesje whisky en baileys hadden we ook mee voor een nipje na het eten."

Zouden jullie nog eens zo ver van huis gaan?

Jolanda: "Absoluut het was een waanzinnig avontuur."

Dirk: "Zonder twijfel."

Camping De Wildernis is vanaf maandag 1 januari wekelijks om 20.30 uur op SBS6. Direct na de uitzending is de aflevering ook op Prime Video te zien. 

Meer over