Paul Groot introduceert

Dit is de cast van Scrooge Live 2022

11 december 2022 10:05 | amusement | Door Ernest Marx

© Sander Mulkens / MAX

Voor het derde achtereenvolgende jaar speelt een cast van bekende acteurs het muzikale spektakelstuk Scrooge live. De hoofdrol in dit klassieke kerstverhaal is voor Paul Groot. Hij schreef ook het script en stelt hieronder zijn mede-castleden aan ons voor.

Paul Groot (Ebenezer Scrooge)

“Het leuke aan deze rol is dat er zo’n nadrukkelijke ontwikkeling in zit. Fijn dat ik Scrooge in het begin als een lekkere rotzak mag spelen. Hij krijgt het gaandeweg flink voor zijn kiezen. Er verschijnen verschillende geesten aan hem en dat heeft zoveel effect op Scrooge dat hij uiteindelijk gelouterd uit het verhaal komt en als een ander mens verder leeft. Er zit zowel veel drama als comedy in dit stuk waardoor je er als acteur veel mee kunt.”

Paul Groot in Scrooge Live 2022
Paul Groot in Scrooge Live 2022

Owen Schumacher (Frederique Holywell)

“In het oorspronkelijke verhaal heeft Scrooge een nichtje, Frederique, dat erg haar best doet om Scrooge in de kerstbeleving mee te trekken. Maar zonder succes. In onze versie is Frederique eerder een soort Hyacinth Bucket, uit Keeping up appearances. Zij organiseert een groot kerstfeest op het dorpsplein en loopt daar continu als een onuitstaanbare regelneef rond. Ze organiseert dat feest eigenlijk vooral ter meerdere eer en glorie van haarzelf. Een hartstikke leuke rol voor Owen.”

Owen Schumacher als Frederique Holywell
Owen Schumacher als Frederique Holywell

Edwin Jonker (Jacob Marley)

“Marley is de oude compagnon van Scrooge die in het verhaal van Charles Dickens zelfs nog krenteriger en vervelender is dan Scrooge zelf. Hij verschijnt als geest aan Scrooge. Ik vind het heel leuk om in deze show met Edwin samen te mogen zingen en spelen. Die jongen kan alles. Hij heeft in musicals en films gespeeld en stond onlangs nog in New York in de theatervoorstelling Een Klein Leven. En hij is ook nog eens een superaardige gast.” 

Edwin Jonker als Jacob Marley in Scrooge Live 2022
Edwin Jonker als Jacob Marley in Scrooge Live 2022


Maaike Martens (Bobbie Cratchit)

“Iedereen kent Maaike natuurlijk als Ursula uit De Luizenmoeder. Maar ze is ook een heel goede theateractrice en ze kan ontzettend mooi zingen. Ze speelt Bobbie, de boekhouder van Scrooge. Ze heeft een gezinnetje met een klein kindje dat astma heeft doordat ze in een heel schimmelig huis wonen van Scrooge. Ze kunnen ook de huur bijna niet opbrengen. Maaike zingt in de voorstelling onder meer een mooie versie van het nummer ‘Onderweg’, van Abel.”

Maaike Martens in Scrooge Live
Maaike Martens in Scrooge Live

André van Duin (collectant)

“Ik ben van kind af aan al fan van André. Ik was er ontzettend blij mee dat hij hieraan mee wilde doen. André heeft in het stuk een beetje de ruimte gekregen om te improviseren. Wat hij soms ter plekke verzint is echt hilarisch, maar hij stelt zich wel steeds op in dienst van de scène. Hij speelt samen met Janny van der Heijden een collectantenduo. Zij krijgen dus al meteen te maken met de krenterigheid van Scrooge.”

André van Duin als collectant in Scrooge Live 2022
André van Duin als collectant in Scrooge Live 2022

Naast deze bekende gezichten zullen ook Angela Groothuizen, Tineke Schouten, Edo Brunner, Roué Verveer, Carrie ten Napel, Kaj van der Voort, Moise Trustfull en Maria Fiselier te zien zijn. 

Scrooge Live 2022

“Als locatie heeft Dordrecht een dubbelrol. Het is een van de oudste steden van Zuid-Holland. Dat maakt het erg geschikt als decor voor dit stuk dat speelt in de negentiende eeuw. Met Scrooge live willen we bovendien donateurs werven voor Nationaal Fonds Kinderhulp. In Dordrecht is het probleem rond kinderarmoede aanmerkelijk groter dan in de rest van Nederland. Dat maakt deze stad bij uitstek de plek om dit probleem extra onder de aandacht te brengen.”

Scrooge Live 2022 is zondag 11 december om 20:30 uur te zien op NPO1.

Meer over