Gefeliciteerd!

Dit is de winnaar van de najaarsreeks van De Slimste Mens!

8 september 2023 21:19 | amusement | Door Jacob-Jan van de Groep

De winnaar van De Slimste Mens is bekend en wat een prachtwinnaar kent de 22e editie van de kennisquiz. De slimste van de najaarsreeks, de voorbije zes weken uitgezonden en steevast goed voor miljoenen kijkers, kreeg de bokaal uit handen van Martin Rombouts.

Let op: dit bericht bevat spoilers!

Donderdag zagen wij hoe Renée Kapitein het strijdtoneel moest verlaten. De podcastmaker en barvrouw werd na haar tiende opeenvolgende aflevering weggespeeld door Van Beurden en daarmee miste ze het record van Klaas Dijkhoff. De VVD-politicus en winnaar van zijn seizoen deed in elf opeenvolgende afleveringen mee aan de kennisquiz.

Visitekaartje in 3-6-9-ronde

In de finale schoot Tom Kleijn uit de startblokken en hij gaf zijn visitekaartje af. De journalist was in de 3-6-9-ronde vrijwel constant aan slag en hij sloot de eerste ronde van de grande finale dan ook af met honderd seconden. Nandi van Beurden moest het met zeventig seconden doen, terwijl Jörgen Tjon A Fong niet van zijn startscore van zestig seconden kwam.

Open deur

Na de ronde Open deur waren de kaarten iets anders geschud. Kleijn ging evenwel aan de leiding met 134 seconden, maar Van Beurden had de achterstand behoorlijk weten te verkleinen. Zij sloot af op 131 seconden. Tjon A Fong, toch de beste speler in de reguliere uitzendingen en de favoriet voor de eindoverwinning, bleef in die fase nog wat achter bij zijn medefinalisten met zijn score van 82 seconden.

Puzzel

In de puzzelronde mocht Tjon A Fong beginnen. In zijn opgave wist hij twee verbanden te vinden. De derde ging naar Kleijn. Van Beurden mocht het daarna proberen en zij stelde niet teleur. Zij vond alle drie de verbanden en nam zodoende meer afstand van Tjon A Fong. Kleijn mocht als laatste zijn opgave doen en wist ook alle drie de verbanden te leggen. Zo nam hij de leiding weer over.

Galerij

In de galerij kreeg Tjon A Fong een galerij die hem op het lijf geschreven was. De kunstdirecteur kreeg acht schilderijen voorgeschoten waarvan hij de schilder moest benoemen. Hij wist er zeven op te noemen en de achtste ging naar Van Beurden. Daarna mocht de musicalster het proberen door antwoord te geven in een galerij over Nederlandse artiesten. Zij wist er slechts drie op te noemen waardoor ze wat seconden liet liggen. Kleijn moest daarna hoofdsteden opnoemen en kwam met zeven antwoorden een heel eind. Alleen Berlijn wist hij niet te noemen en Van Beurden, in het verleden woonachtig in Duitsland, maakte daar gretig gebruik van. Ze sloot af op 240 seconden, Tjon A Fong had een seconde meer en Kleijn ging met 331 seconden aan de leiding.

Het collectieve geheugen

Van Beurden mocht vanwege de laatste score in de tussenstand beginnen aan de laatste ronde. Ze wist slechts één antwoord te geven. Collega-finalisten Tjon a Fong en Kleijn pakten wel wat seconden over van de zangeres. Tjon A Fong kreeg daarna een fragment over Sigrid Kaag. Hij wist er drie en Nandi haalde seconden terug door de resterende antwoorden te geven en negentig seconden toe te voegen aan haar totaal. De laatste opgave was voor Kleijn en dat ging over het overlijden van gorilla Bokito. Daar vond Van Beurden haar Waterloo, want ze kon niet meer over Jörgen heen komen door op 309 seconden te eindigen. Ze ontving een groot musicalapplaus van de aanwezigen.

KRO-NCRV

Grande finale

De grande finale tussen Tom Kleijn (412 seconden) en Jörgen Tjon A Fong (339 seconden). Laatstgenoemde begon, maar kon niet direct het gat tussen de finalisten verkleinen. Na de vierde vraag stonden Jörgen en Tom nagenoeg gelijk met een verschil van zeven seconden. Kleijn liet zich op een gegeven moment naar 110 seconden zakken, terwijl zijn opponent op 111 seconden stond. Hij wist twee antwoorden te geven en Tjon A Fong gaf er eentje. Daardoor was het verschil tien seconden en Tjon A Fong had genoeg aan vier goede antwoorden. Die gaf de directeur van De Kleine Komedie net niet, want op de vraag over Bonaire kwam hij tot drie goede antwoorden. Daarnaast dacht hij een tactische keuze te maken door zich onder Kleijn te laten zakken, maar Tjon A Fong was even vergeten dat zijn opponent nog een beurt kreeg. Kleijn gaf de genadeklap door 'gemeente' te antwoorden en dat zorgde ervoor dat Tom Kleijn de slimste van de 22ste editie van De Slimste Mens werd.

Speech

In zijn speech bedankte Kleijn zijn zoon Jonas, door wie hij werd overgehaald om mee te doen aan De Slimste Mens. Ook gaf hij aan in het vervolg alle discussies te winnen, omdat hij gekroond werd als de winnaar. Kleijn kreeg de bokaal uit handen van de vorige winnaar Martin Rombouts, die de journalist meegaf aan zijn handen te ruiken als hij 's avonds in bed lag met de bokaal.

KRO-NCRV

Meer over